Aktuális

Támogatott lakhatású ház Szilvásváradon

A fogyatékossággal és a pszichiátriai betegséggel élők számára a valódi segítség a közösségbe visszaágyazás, a társadalmi befogadás kultúrájának építése – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Szilvásváradon.

Czibere Károly a támogatott lakhatásra kialakított házban hangsúlyozta: a zsúfolt, személytelen és rugalmatlan nagy intézmények a “múlt örökségei”, amelyekbe a Kádár-rendszer idején “el akarták dugni” a fogyatékos és a pszichiátriai betegséggel élő embereket.

Ezzel szemben a jelenlegi kormány úgy gondolja, hogy esélyt kell adni nekik a teljes életre, és lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy megmutassák, erőforrásai a nemzetnek. Ennek feltétele, hogy méltó lakhatási körülmények közé kerüljenek – tette hozzá.     Kiemelte, a kormány 2011-ben alkotta meg a 2036-ig szóló szociális intézményi férőhelykiváltási stratégiát, amelynek három lépcsőben megvalósuló folyamata társadalompolitikai, sőt nemzetstratégiai szempontból is meghatározó jelentőségű. A program célja, hogy a jelenleg zsúfolt otthonokban élő csaknem 20 ezer fogyatékos vagy pszichiátriai beteg ember a szilvásváradihoz hasonló, korszerű és új szemléletű létesítményekbe kerüljön.

Az államtitkár kitért arra, hogy a program első lépcsője 2016-ban hétmilliárd forintból valósult meg. Eddig mintegy 660 fogyatékos ember költözött családias hangulatú, az önálló életvitelt és a társadalmi beilleszkedést támogató lakóházakba országszerte az 50 férőhelyesnél nagyobb létszámú szociális intézményekből. Hozzátette: 2018-ban 22 milliárd forintos keretösszegből újabb 2500 ember, 2023-ig pedig 55 milliárd forintos támogatással további 7500 ember átköltözésére nyílik lehetőség.

Czibere Károly jelezte: a végrehajtás során kiemelt figyelmet fordítanak a gondozottak, a munkatársak és a társadalom felkészítésére, érzékenyítésére.

Tóth Erzsébet, a bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának igazgatója az eseményen az MTI érdeklődésére közölte: az intézményből 2016 januárjában mintegy 150 fogyatékos ember költözött ki a környék öt településén kialakított, 6-12 férőhelyes házakba. A 15 ingatlanban elhelyezett lakókon az elmúlt két évben “óriási fejlődés” tapasztalható, köszönhetően az önállóságot ösztönző életvitelnek, az új szemléletű támogatásnak és a korszerű infrastruktúrának – mondta.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.