Autizmus spektrum zavarAktuális

Az autizmussal élőkért sétáltak Kecskeméten

Auti-sétát rendeztek szerdán Kecskemét főterén, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. A megmozduláson résztvevők kék fejpántot viseltek, és kék színű ruházatukkal hívták fel a figyelmet az autizmusra.

A sétához idén is nagyon sokan csatlakoztak, teljesen megtelt a városháza előtti tér. Az eseményen a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának tanulói, valamint a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményében ellátottak vettek részt. Őket a szülők, hozzátartozók és a pedagógusaik kísérték el.

A rendezvényen Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere is részt vett, aki kifejtette, hogy a kecskeméti önkormányzat mindenben igyekszik támogatni az autizmussal élőket a városban. Kiemelte, hogy nemrég helyet is biztosítottak az óvodás korú autista gyermekeknek a Hunyadivárosban. Engert Jakabné hangsúlyozta, hogy a város vezetése nagyon büszke arra, hogy annak idején az országban az elsők között hozták létre a városban az autisták és a fogyatékkal élők nappali ellátását biztosító intézményt, a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményét.

– Én nagyon örülök, hogy ilyen sokan jelen vannak és szolidaritást vállalnak – mondta az alpolgármester. Hozzátette: a mai séta üzenet lehet a környezetünk számára, hogy ebben a városban együtt élhetünk, boldogságban, szeretetben.

Csille Lajos, az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja elmondta, hogy az Auti-sétát második alkalommal rendezik meg Kecskeméten. Mint mondta, előtte is tartottak hasonló rendezvényeket a városban, azokon többnyire támogatók és érdeklődők jelentek meg. – Az auti-séta azonban elsősorban rólunk, autista gyermekeket nevelő szülőkről és kiemelten, az autizmussal élőkről szól – magyarázta Csille Lajos.

Elsősorban az a céljuk, hogy minél több autistát lásson a város közössége. Mint mondta, Kecskeméten körülbelül kétszáz autizmussal élő személyt jegyeznek az ellátó rendszerben. – Kecskemét nagyon autizmusbarát település – hangsúlyozta Csille Lajos, aki annak idején autista gyermeket nevelő szülőként éppen ezért költözött a városba.

Mindenféleképpen javaslom minden szülőnek, hogyha lát valamilyen problémát a gyermekénél, akkor először is a pedagógustól kérdezzen, és induljon el a szakemberek felé – tette hozzá. Ugyanis mint mondta, a korai fejlesztések szerinte nagyon fontosak lehetnek, csakúgy, mint a szülők részéről az elfogadás.

Akkor tudunk a legjobban segíteni a saját gyermekünkön, ha elfogadjuk az állapotát – zárta gondolatait az Auti-séta főszervezője.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.