Aktuális

Világszerte egyre több önkéntes segíti a vakvezető kutyák képzését

Idén e napon, vagyis április 24-én (április hónap utolsó szerdáján) ünnepeljük a Vakvezető Kutyák Világnapját, mellyel kapcsolatban az alábbiakban olvasható a nemzetközi szövetség közleménye, amelyben 2023 legfontosabb statisztikai adatait összegezték 97 tagszervezetük adatközlése alapján.

A kiképzett vakvezető kutyák összlétszáma egyelőre nem éri el a Covid-járvány előtti szintet világszerte, emiatt hosszabb ideig kell várakozni a vakvezető kutyákra. Biztató azonban, hogy egyre több vakvezető kutyát képeznek és rekordszámú önkéntes vállal munkát a képző szervezeteknél – adta hírül közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség (IGDF).

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál nem volt visszaesés, továbbra is évente 15 vakvezető kutyát képzünk, ezért a váróslista sem lett hosszabb. Örvendetes, hogy az alapítványnál is folyamatosan nő az önkéntesek száma.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a nemzetközi szövetség tagjaként azt szeretné, hogy minél több vakvezető kutyát képezzenek a világon, hiszen a vakvezető kutyák nagyobb függetlenséget biztosítanak a látássérült emberek számára. A vakvezető kutyák világnapján ezeket a csodálatos társakat ünnepeljük, akik segítenek gazdáiknak biztonságosan közlekedni, beilleszkedni a társadalomba és közben rengeteg szeretetet adnak.

A vakvezető kutyák száma a legmagasabb a segítőkutyák között

A nemzetközi szövetség adatai szerint több vakvezető kutya van a világon, mint bármely más segítőkutya.

Világszerte csökkent a vakvezető kutyák száma

2023-ban 19 557 vakvezető kutya dolgozott világszerte. Számuk kis mértékben csökkent a 2022-es 20 281-es létszámhoz képest. A visszaesés oka a Covid-világjárvány, hiszen azóta csökkent a kiképzett vakvezető kutyák száma. Tapasztalataink szerint Magyarországon nem volt ilyen csökkenés, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkáját is nehezítette a világjárvány, azonban folyamatosan tartottuk, hogy évente 15 vakvezető kutyát adunk át látássérült igénylőinknek.

A legfontosabb feladat: növekedés a Covid előtti szintre

A Covid-járvány súlyos hatással volt a nemzetközi szövetség tagjaira, azonban szakmai tudásuknak és kreativitásuknak köszönhetően továbbra is biztosították szolgáltatásaikat. „2023-ban 2598 vakvezető kutyát képeztek ki a tagszervezetek, ami emelkedést jelent a korábbi évekhez képest, de további munkára van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk a járvány előtti szintre, amikor évente 3000 vakvezető kutyát képeztek ki” – írta közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség.

Egyre többen dolgoznak a vakvezető kutyákért

2023-ban 7007 személyt foglalkoztattak teljes vagy részmunkaidőben az IGDF szervezetek szerte a világon. Elhivatottságuk és szakértelmük több ezer látásérült ember számára teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. A kiképzés és annak támogatása érdekében alapítványunk jelenleg 15 főállású munkatársat foglalkoztat.

Tavaly 38 348 egyéni önkéntes áldozta idejét és tapasztalatát, hogy segítse a szövetség tagszervezeteit. Ez jelentős növekedés a 2022-ben regisztrált 34 033 egyéni önkénteshez képest, ami jól mutatja ügyünk támogatásának erejét. Alapítványunknál folyamatosan emelkedik a vakvezető kutyák képzését segítő önkéntesek száma, tavaly 260-an önkéntesünk volt.

Nőttek a várólisták, viszont emelkedett a képzésbe kerülő kutyák száma

2023-ban 9312 vakvezető tanuló kiképzését kezdték meg a tagszervezetek. Ez jelentős növekedés a 2022-es 7462-es számhoz képest. „A Covid-járvány súlyosan érintette a vakvezető kutyák kiképzését, világszerte nőttek a várólisták” – írta az IGDF. Alapítványunknál nem lett hosszabb a várólista, továbbra is folyamatosan 30-40 igénylőnk van.

Az viszont hír, hogy tavaly világszerte emelkedett a képzésbe kerülő kutyák száma, hiszen így remélhetően nem kell majd annyit várakozniuk a látássérült igénylőknek. Alapítványunk tenyésztői programjával az elmúlt években sikeresen teljesített azt a célkitűzését, hogy évente 30 kölyök szülessen. Ezek a kölykök lesznek a jövő vakvezető kutyái.

Az IGDF-ről

A Nemzetközi Vakvezető Kutyák Szövetsége (IGDF) egy jótékonysági szervezet, amely meghatározza a vakvezető kutyák képzésére vonatkozó nemzetközi szabványokat. Ez a munka biztosítja a szolgáltatások minőségét, és biztonságot ad a látássérült igénylők számára.

Az IGDF-et 1987-ben alapították. Az évek során jelentősen növekedett, jelenleg 97 tagszervezete van 34 különböző országból. Működésének is köszönhető, hogy több mint 20 ezer látássérült ember élvezi a biztonságos, önálló közlekedés előnyeit vakvezető kutyájával. A fejlődés indokolt, hiszen Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte több mint 250 millió látássérült ember van.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.