AktuálisLátássérülés

Kiemelt cél a fogyatékossággal élők támogatásának növelése

A kormányzat célja, hogy a fogyatékossággal élők és érdekvédelmi szervezeteinek támogatását növelni, a működés feltételeit javítani tudja – mondta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megújult székházát és új szolgáltatóházát bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: a Lechner Ödön tervei alapján készült Sipeki-villa épülete immár 80 éve szolgálja a magyar vakok és gyengénlátók életminőségének javítását. A Hermina úti székház a magyar kormány mintegy 3,5 milliárd forint támogatásával újult meg.

Áprilistól elindultak az olyan személyesen igénybe vehető szolgáltatások a látássérültek számára, mint a segédeszközbolt, -kölcsönzés és -szerviz, könyvtár és vakvezetőkutya kiképzés – tette hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy az MVGYOSZ az idén is számíthat működéséhez állami támogatásra. Hozzátette: az elmúlt négy Fidesz-KDNP kormányzati ciklusban megháromszorozták a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek támogatására biztosított összeget.

Az MTI-nek elmondta: ez összességében több mint 1,5 milliárd forint, amelyből az MVGYOSZ az idén 315 millió forint támogatást kap a működésére.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke kiemelte: a szövetség az ország egész területén élő látássérült embereknek biztosítja szolgáltatásait, ezért fontos szerepe van a közéletben és a látássérült emberek megsegítésében. Elmondta: az 1905-ben épült szecessziós villa felújításának terve a kormány támogatásával a szövetség alapításának századik évfordulóján, 2018-ban merült fel. A székház megújulása mellett egy új szolgáltatóközpont is felépült a villaépület mögött – emelte ki.

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára az MTI-nek elmondta: fontos, hogy az elsősorban helyi közösségek építésével foglalkozó önkormányzatok megtalálják azokat az civil szervezeteket, közösségeket, amelyek a településen a fogyatékossággal élők segítésével, támogatásával foglalkoznak. Ennek jó példája látható ezúttal – mondta.

Hozzátette: a kormányzat kiemelten figyel ezekre a civil szervezetekre, és kiemelten támogatja, hogy a fogyatékossággal élőket mindennapjaikban segítsék.

Az eseményen bemutatott vakvezető kutyákról szólva elmondta: fontos a kutyák kiválasztása, képzése, a gazdák megtalálása, és, hogy ezen a módon is segítsék a látássérülteket.

A székházat és az új, 650 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóházat Nagyné Berke Mónika, a szövetség szolgáltatásvezetője mutatta be. Elmondta: a szolgáltatóházban helyet kapott egy rendezvényterem, a könyvtár, a Braille-nyomda, a tankönyvellátó csoport az akadálymentes tankönyvek előkészítésére, a segédeszközbolt és -szerviz, az ügyfélszolgálat és a Távszem szolgáltatás, amely távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára. Emellett már az épület is igénybe vehető rendezvényekre, villasétákra – tette hozzá.

Borbély Ádám önkormányzati képviselő, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke elmondta, hogy üdvözlik az épület átadását, és hogy ilyen körülmények között szolgálja ezt a nemes ügyet, emellett beszélt a környező épületek, területek megújulásáról is.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.