MozgáskorlátozottságSport

Kerekesszékes vívó-vb – így teljesít a magyar csapat

Harmadik napját zárta a 2017-es kerekesszékes vívó-világbajnokságon eredményesen szerplő magyar csapat. Az alábbiakban összefoglaljuk az eddigi eseményeket, eredményeket.

1. nap

A férfi tőrözők A kategóriájában Osváth Richárd, míg a női párbajtőrözők A kategóriájában Krajnyák Zsuzsanna nyert aranyérmet a római kerekesszékes vívó-világbajnokság keddi nyitónapján.

A viadal honlapja szerint a riói paralimpián két ezüstérmet szerzett Osváth a csoportkör után a főtáblán magabiztosan menetelt a döntőig, thaiföldi, orosz, olasz, majd az elődöntőben újabb orosz ellenfelet győzött le magabiztosan.

A fináléban a szintén hazai Matteo Bettivel csapott össze, s kiélezett, végig izgalmas mérkőzés végén egyetlen tussal, 15-14-re diadalmaskodott.

Osváth Richárd első vb-aranyát gyűjtötte be, ugyanakkor Krajnyák 2002-ben és 2011 után most harmadszor végzett az élen, méghozzá nagyszerű vívással.

A 38 éves vívó a főtáblán a 16 között egy könnyű sikerrel kezdett, a negyeddöntőben viszont nagyon nehéz dolga volt, lengyel ellenfelét 15-14-re tudta megverni. Ezt követően viszont már nem lehetett megállítani: az elődöntőben ukrán riválisa mindössze három tust adott neki (15-3), a fináléban pedig a hongkongi Ju Csuj Jét 15-9-re verte.

Ugyanebben a számban Veres Amarilla is kiválóan vívott, s az ötödik helyen végzett.

2. nap

Krajnyák Zsuzsanna a párbajtőr után tőrben is aranyérmet nyert a római kerekesszékes vívó-világbajnokságon. Ugyanebben a számban Hajmási Éva második lett, akárcsak férfi kardban Osváth Richárd.

Krajnyák az A sérültségi kategória szerdai versenyében a legjobb 16 között grúz ellenfelet győzött le magabiztosan, majd az olasz színekben szereplő Andrea Mogosnál három tussal bizonyult jobbnak a negyeddöntőben. A fináléért az orosz Alena Jevdokimova ellen nyert 15-13-ra, a döntőben pedig csapattársát, Hajmási Évát múlta felül 15-7-re. Utóbbi az ezüstéremig dél-koreai, ukrán és többszörös paralimpiai bajnok hongkongi vívót győzött le – a viadal honlapja szerint.

A paralimpiai ezüst- és bronzérmes, 38 éves Krajnyák előzőleg 2002-ben és 2011-ben volt egyéniben világbajnok, Rómában pedig keddi győzelme után már a második egyéni diadalát aratta.

A tavalyi, riói paralimpián tőrben és kardban is ezüstérmes Osváth is közel állt a duplázáshoz, a keddi tőr győzelmét követően szerdán kardban második lett az A kategóriában. Orosz és ukrán ellenfelét simán verte, a negyeddöntőben a francia Ludovic Lemoine-t 15-11-re győzte le, akárcsak egy fordulóval később a görög Vaszileiosz Ntuniszt. A döntőben aztán az orosz Makszim Saburovtól egyetlen tussal, 15-14-re kapott ki.

A női tőrözők B kategóriájában Dani Gyöngyi hatodik lett.

3. nap

Veres Amarilla harmadik lett kardban a római kerekesszékes vívó-világbajnokságon. Az A sérültségi kategória csütörtöki versenyében a másik magyar induló, Hajmási Éva is közel állt az éremszerzéshez, ő ötödikként fejezte be a versenyt.

Veres – a viadal honlapja szerint – a főtáblán 15-7-re verte az orosz Viktorija Szmertyinát, a legjobb nyolc között 15-6-ra a szintén orosz Jevgenyija Szicsevát, az elődöntőben viszont 15-13-ra kikapott az ukrán Jevhenija Breustól, aki előzőleg Hajmásit győzte le.

Dani Gyöngyi hetedik lett női párbajtőrben a B kategóriában. A főtáblán ukrán riválisa ellen nyert, majd a legjobb nyolc között kikapott az orosz Viktorija Bojkovától.

Mató Gyula nyolcadik helyen végzett a férfi párbajtőrözők A kategóriájában úgy, hogy két ukrán ellenfél legyőzése után a negyeddöntőben vereséget szenvedett az orosz Makszim Saburovtól.

A magyarok a vb feléig három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek.

Olvasta már?