Érintettség

Érintettség alatt az adott cikk “szereplőinek” különleges élethelyzete, fogyatékossága értendő, mely alapján az alábbi kategóriákat határoztuk meg:

Autizmus spektrum zavar
Az autizmus spektrumzavar egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.
Beszédfogyatékosság
A beszédfogyatékosság a beszéd- és nyelvi teljesítmények súlyos zavara, amelynek hátterében elsősorban biológiai/organikus, funkcionális okok állnak, és csak intenzív, szakszerű segítségnyújtással javítható.
Értelmi fogyatékosság
Az értelmi fogyatékosság gyűjtőfogalom olyan állapotokat jelent, melyekben egy ember értelmi képességei jóval az átlagos szint alatt maradnak.
Hallássérülés
A hallássérülés kifejezés annak a részlegestől a súlyos siketségig terjedő hallás-tartománynak a leírására szolgál, amelyben a hallásvesztés elég nagy ahhoz, hogy hátrányosan befolyásolja a személy képességét a szokványos mindennapi tevékenységek ellátására.
Időskor
Összességében e kategóriába sorolható minden olyan tartalom, mely a szépkorúak tipikus betegségének, akadályozottságának témakörével foglalkozik.
Látássérülés
A látássérülés oka a szem valamelyik részének, vagy az ingerközvetítő látóidegnek a fejlődési rendellenessége, betegsége, sérülése, vagy pedig a kérgi látóközpont sérülése következtében kialakult működési elégtelenség.
Mozgáskorlátozottság
Egy személy akkor mozgáskorlátozott, ha mozgásszervi sérülései, más szervi károsodásai vagy krónikus betegsége miatt viselkedési lehetőségei annyira beszűkültek, hogy az akadályozza a szociális interakciókban (Christoph Leyendecker).
Transzplantáció
A szervátültetés egy szerv átültetése (transzplantáció) egy szervezetből egy másikba (illetve ritkábban a szervezet egyik helyéről egy másik helyre). Azt a szervezetet, amelyből a szerv származik donornak, amelyik szervezetbe az átültetés történik recipiensnek nevezzük. Célja a recipiens sérült vagy hiányzó szervének pótlása, ezáltal életminőségének javítása és élettartamának meghosszabbítása

A lista nem tekintendő közelítőleg sem teljesnek. Alapvetően azt a célt tűztük ki, hogy a lehető legtöbb irányban válogathatók legyenek a hírek, ennek alapja az, hogy egy adott problémakörben legyen a honlapon elérhető legalább 4-5 hír. Olvasói megkeresésekre vagy érdekvédelmi szervezetek ajánlására reagálva szintén bővítjük a listát és színesítjük a palettát.