Munka

Nő a kereslet a fogyatékossággal élő emberek munkája iránt

Több szakterületen is egyre nagyobb a kereslet a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek munkája iránt, akik minőségi szolgáltatásokkal, termékekkel mutatják meg képességeiket – erről a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt egy szerdai, budapesti gasztronómiai konferencia sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly azt mondta, már a fogyatékos embereket foglalkoztató akkreditált cégek is azt jelzik, hogy mostanra a piac átalakult, és a munkaadók szinte már “vadásznak” a felkészült szakemberekre, köztük a vendéglátásban dolgozókra.

A “Konyhatitok konferencia – megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek foglalkoztatása a vendéglátásban” című rendezvényen hét társadalmi vállalkozás mutatkozott be, illetve mutatta be termékeit.

Az államtitkár a magyarországi “para-gasztro mozgalmat” méltatva azt mondta, a kormány partnere kíván lenni azoknak a munkaadóknak, akik ebben a területben fantáziát látnak és elkötelezettek a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásában.

Arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a jövőben fokozatosan átalakítják majd a bértámogatásai rendszert, eszerint nagyobb hangsúlyt kaphat majd a “tranzitálás”, azaz a védett munkahelyeken dolgozók felkészítése a nyílt munkaerőpiacra.

Czibere Károly kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a foglalkoztatási rehabilitáció rendszerére 39 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre is, továbbá más közvetlen és közvetett támogatások mellett fejlesztő foglalkoztatásra további 5-6 milliárd forintot.

Azt hangoztatta, hogy a fogyatékos emberekkel való szolidaritásnak, közösségvállalásnak a legfontosabb módja ma az, ha “rájuk nyitjuk az ajtót”, ha nem hagyjuk őket magukra a problémáikkal, hanem lehetőséget adunk arra, hogy megmutathassák, milyen értékteremtésre képesek.

A kormányzat felkarolja, támogatja és ösztönzi azokat a programokat és kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját szolgálják – mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épületében tartott rendezvényen mutatkozott be a para-gasztro mozgalmat alapító hét szervezet, köztük az Ízlelő étterem, a Hatpöttyös konyha, a Nem Adom Fel Kávézó, a Kocka Csoki műhely, a Búzavirág alapítvány konyhája, a Batyu-Téka konyha és étterem, valamint a Baráthegyi sajtmanufaktúra és konyha.

A para-gasztro hálózatot Jakubinyi László gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szakember hívta életre azzal a céllal, hogy értékteremtő tevékenységet biztosító környezetet hozzon létre a sérült emberek számára.

A szakember tájékoztatása szerint tavaly 69 millió állami támogatás mellé 133 millió forint bevételt termeltek a szervezetek. Jelezte: a bértámogatás nélkül nem tudnának annyi embert foglalkoztatni, de az életképességüket a kétszeresen megtermelt bevétel mutatja.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.