Aktuális

Magyar kutyákkal a rák ellen

Még 2006-ban jelent meg az „Integrative Cancer Therapies” újságban egy tanulmány, amelyben beszámoltak arról, hogy amerikai és lengyel kutatók öt kutyát képeztek ki tüdő-, és mellrák felismerésére kilélegzett levegőminták felhasználásával.

Az általuk kiképzett kutyák a tüdőrákot 99%-ban, míg a mellrákot 88%-ban ismerték fel. Ez szerencsére itthon sincs másképp, pusztán anyagi korlátai vannak.

A Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány alapítója, Scherr Gabriella még akkoriban szintén igyekezett a kutyák orrában rejlő lehetőséget a „rákdiagnosztika” területén hasznosítani. Pár hónap alatt összegyűlt 33 különböző stádiumban lévő tüdőrákos – szövettanilag igazolt – betegtől és 40 egészséges személytől származó minta. Kezdődhetett a kísérlet.

Hazánkban az egyik vezető halálok a tüdőrák, mely kezdetben nem okoz panaszokat, nincsenek tünetei ezért általában csak későn és véletlenül veszik észre.

A kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy tudják-e ők is hozni az amerikai eredményeket, mert ha sikerül, akkor egy olyan alternatív diagnosztikai módszer birtokába kerülnek, mely olcsó, és segítségével lakossági szintű szűrés is megoldható. A kísérlet 2006. november elejétől 2007. április végéig tartott. A végén a magyar kutyák is 99%-ban ismerték fel a tüdőrákot.

Az elért eredmény hatására hozták létre a Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítványt, hogy a további munkájukat már szervezett keretek között végezhessék, de az évek során folyamatosan fel kellett függeszteni a kutatásokat az anyagi források hiánya miatt.

Az utóbbi években a betegségek diagnosztikájában egyre inkább előtérbe került az ún. biomarker (olyan kémiai anyag, mely utal bizonyos betegségek meglétére) kutatás, melynek egyik területe a kilélegzett biomarker-ek vizsgálata. A különböző betegségekkel összefüggésbe hozható kilélegzett biomarker-eket műszerekkel is vizsgálják. A tömeg-spektrométer, és a gáz-kromatográf használata nagyon költséges, velük jelenleg lakossági szintű szűrés nem végezhető. Kutatások folynak az ún. elektronikus-orr-al, de eredményesség tekintetében meg sem közelítik a kutya orrát.

Nem véletlenül köszönhetik sokan akár az életüket is a kutyáknak.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.