Értelmi fogyatékosságKultúra

Festett ragyogás – sérült fiatalok műveinek kiállítása

Festett ragyogás címmel értelmi fogyatékossággal élő fiatalok festményeiből nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Varga Zoltán, a kiállítást létrehozó Lámpás ’92 Alapítvány koordinátora elmondta, hogy tizenöt éve hozták létre azt a kortárs képzőművészeti programot, amely az ország számos pontján élő tehetséges értelmi fogyatékos fiatalnak ad lehetőséget a művészet eszközeivel, hogy kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. Az alkotómunkán keresztül meg tudják mutatni különlegességüket, egyediségüket és tökéletességüket – tette hozzá.

A K11 művészeti központban csütörtökön nyíló kiállítás művészeti kurátora Pető Hunor képzőművész mellett Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész is elvállalta a program népszerűsítését.

Az október 19-től november elsejéig látható kiállításon 15 év alkotásaiból válogattak, így 60 munkát tekinthet meg a közönség.

Varga Zoltán beszámolt arról is, hogy foglalkoztatási programjuk keretében hagyományőrző gyékényfonással, gyapjúszövéssel, újrahasznosítással is foglalkoznak a fiatalok, akik munkájuk során magas minőségű, piacképes termékeket hoznak létre.

Ismertetése szerint a 2017-ben 25. születésnapját ünneplő, elsősorban értelmi fogyatékos fiatalokat és felnőtteket segítő alapítvány jelenleg 18 önálló intézményben biztosít családias ellátást több mint 160, jellemzően értelmi fogyatékos fiatalnak.

Olvasta már?