Munka

Egyénre szabott munkakörök megváltozott munkaképességűeknek a Magyar Postánál

A Magyar Posta megváltozott munkaképességűekről szóló „Tegyünk együtt!” programjának keretén belül a budaörsi Országos Logisztikai Központban tíz megváltozott munkaképességű munkatárs számára olyan feladatkört alakítottak ki, amely illeszkedik az erősségeikhez és képességeikhez. A tapasztalat szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása hatékonyabb és célravezetőbb, ha személyre szabott a munkakör.

A Magyar Posta szakértőinek tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában előremutató, ha nem egy adott munkakör elvégzésére keresik a munkavállalót, hanem a munkakör egyes feladatait illesztik az adott emberhez. A Posta a 2020 decemberében elindított „Tegyünk együtt!” programja keretében ún. Lantegi munkakör elemzéssel folyamatosan méri fel, hogy melyek azok a munkakörök, illetve azon belül a munkatevékenységek, ahol a megváltozott munkaképességűek hatékonyan tudnak tevékenykedni, és kompetenciáiknak a leginkább megfelelő munkát tudják elvégezni.

A felmérés egyik eredményeként a budaörsi Országos Logisztikai Központban logisztikai küldeményfeldolgozó-szortírozó munkakört alakítottak ki. A feladat lényege, hogy az ajánlott levelek esetében a nyomon követéséhez szükséges adatrögzítést, azaz az ajánlott levél azonosítókódját rögzítik egy informatikai eszközzel. A feladatkör ellátásához magas monotonitás tűrés szükséges, amely például az autizmussal élők esetében általában jellemző erősség.

A budaörsi Országos Logisztikai Központban nem újdonság a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Korábban a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen ún. munkakipróbálási programot hirdettek sajátos nevelési igényű fiataloknak, akik az ott töltött négy hét alatt többféle, a küldeményfeldolgozáshoz kapcsolódó feladatot próbálhattak ki. Azt már akkor tapasztalták, hogy az adatrögzítési feladatkör volt a leginkább testhezálló feladat például az SNI-s fiatalok számára.

A tíz megváltozott munkaképességű sikeres alkalmazásához hozzájárult az, hogy a logisztikai üzemben dolgozó vezetők és munkatársak több érzékenyítő foglalkozáson vettek részt az elmúlt két évben. Emellett a Posta mentort is biztosított, aki jelenlétével folyamatosan segíti a közösséget, és neki tudják jelezni a munkavállalók, ha valamilyen számukra ismeretlen vagy kényelmetlen helyzet alakulna ki. Az elmúlt időszakban a vezetők és munkatársak megtapasztalhatták, hogy a szokásosnál több türelemre van szükség például a munkafolyamatok betanításánál, ahol részletesebben szükséges elmagyarázni az egyes munkalépéseket, különösen a kifejezetten szabálykövető autista munkavállalók számára.

A Magyar Posta másfél évvel ezelőtt elindított Tegyünk Együtt! programja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának növelését tűzte ki célul a vállalatnál. A program hatására az elmúlt egy év alatt mintegy 60%-kal nőtt a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma. Jelenleg több mint 300 megváltozott munkaképességű dolgozik a társaságnál, akik között egészségkárosodott, siket, nagyothalló, gyengénlátó, mozgássérült, pszichoszociális fogyatékossággal élő, autista, Asperger-szindrómás személyek egyaránt megtalálhatóak.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.