Aktuális

2018-tól érkezhet a szociális diagnózis

A kormány azt tervezi, hogy 2018-tól bevezeti a szociális diagnózist, amely a rászorulók egyénre szabott segítségnyújtásához szükséges ‒ nyilatkozott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.

A napilap keddi számában közölt interjúban az államtitkár azt mondta, nincs “uniformizált megoldás”, személyre, egyéni szükségletekre szabott lehetőségeket érdemes biztosítani a rászorulóknak.

Ennek jegyében tervezik 2018-tól a szociális diagnózis felállítását, amelyben részletesen leírják, milyen szükségletei vannak az egyes érintetteknek, és ehhez igazítanák a számára kialakítandó szolgáltatáscsomagot. Ennek kidolgozása a család- és gyermekjóléti szolgálatok feladata lenne.

Átalakuló ágazati bérrendszer, több férőhely lesz egyházi kezelésben

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2013-hoz viszonyítva 2018-ra hatvankét százalékkal emelkedik az átlagbér az ágazatban, és átalakul a bérrendszer is. A fizetés egyre jobban tükrözi majd a tudást és a teljesítményt – fogalmazott.

Az egyházak szerepvállalásával kapcsolatban Czibere Károly jelezte: zajlanak az egyeztetések, 2017 elején kerülhetnek át egyes intézmények egyházi fenntartásba. Megjegyezte, hogy jelenleg a szakellátásban a férőhelyek egyhatoda van csak egyházi fenntartásban.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.