InnovációMozgáskorlátozottság

Szimpózium a Debreceni Egyetem mozgásszervrendszeri kutatásairól

A mozgásszervi megbetegedések korai diagnózisát és kezelését segíthetik a Debreceni Egyetemen végzett, a vázrendszeri rendellenességekkel, illetve őssejtekkel foglalkozó kutatások. A kutatócsoportok legújabb eredményeiket egy pénteki tudományos ülésen mutatták be.

A mozgásszervrendszer rendellenességei közé az izmokat, a csontokat és az ízületeket érintő, általában fájdalommal járó betegségek tartoznak. Ezek enyhébb formái csak kellemetlenséget okoznak, azonban súlyosabb esetben a mindennapi tevékenységet és az életminőséget is befolyásolják és akár tartós rokkantsághoz is vezethetnek. A derékfájás a rokkantsággal töltött évek első számú oka. Az ízületi gyulladások (arthritiszek) leggyakoribb formája az oszteoarthritisz, amely elsősorban az idősebbeknél gyakori, becslések szerint a 60 év fölöttiek 10-15 százalékát érinti, és a páciensek egyharmada súlyos fogyatékkal éli le hátralévő életét. A mozgásszervi megbetegedések korai diagnózisa és kezelése segíthet a tünetek enyhítésében és a hosszú távú kilátások javításában. Emiatt is van nagy szükség alkalmazott és alapkutatásokra, és a különböző területeken dolgozó kutatócsoportok munkájának összehangolására. A Debreceni Egyetem több intézetében, illetve klinikáján zajlanak ilyen kutatások.

– Kutatócsoportunk a porcszövet kialakulásának molekuláris biológiai hátterét kutatja. Jelenleg a porcsejtekké differenciálódó őssejtek sejtfelszíni fehérje-összetételével kapcsolatos kutatásokra fókuszálunk. Munkánk célja, hogy azonosítsuk a porcdifferenciáció során megjelenő új sejtfelszíni fehérjéket és azok potenciális szerepét az ízületi betegségek kialakulásában. A sejtfelszíni fehérjék által szabályozott útvonalak tanulmányozásával reményeink szerint megérthetjük, hogy ízületi gyulladás esetén a porc-progenitorsejtek miért nem képesek megfelelő összetételű porcmatrix termelésére. A projekt során már sikerült azonosítanunk néhány potenciálisan új sejtfelszíni fehérjét – mondta a hirek.unideb.hu-nak Matta Csaba, a Debreceni Egyetem ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa.

Többek között erről a kutatásról is áttekintést kaphattak a DAB székházban rendezett Musculoskeletal Symposium résztvevői. Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék vezetője pedig az ízületi gyulladásokat kísérő, szív-ér- és csontrendszeri elváltozásokról tartott előadást.

– A gyulladásos reumatológiai, így a rheumatoid artritiszes (RA) betegek várható élettartama elmarad az átlag populációhoz képest. Ezért elsősorban a gyulladásos kórképekkel járó társbetegségek a felelősek. Artritiszekben felfokozott az érelmeszesedés és ennek következtében magasabb a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélye. Kutatásainkban vizsgáljuk a kardiovaszkuláris rizikó szűrési lehetőségeit, részt veszünk az ezzel kapcsolatos nemzetközi és hazai ajánlásokban. Vizsgáljuk az RA-ban is alkalmazott célzott terápiák érrendszerre gyakorolt kedvező hatásait. Tanulmányozzuk a gyulladásos fokozott csontvesztés hátterét és a célzott terápiák csontanyagcserére kifejtett hatásait is. Összességében elmondható, hogy a szisztémás gyulladás a társbetegségek fő kiváltója. Egyértelműnek tűnik, hogy ezeket is megelőzhetjük az artritiszes alapbetegség megfelelő kezelésével – ismertette Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem ÁOK Reumatológiai Tanszék vezetője.

Az esemény vendégelőadója a kanadai Lunenfeld-Tanenbaum kutatóintézetből érkezett Nagy András professzor volt, aki sejtalapú kutatásaival új terápiás módszerek kifejlesztését szeretné elérni egyes gyógyíthatatlan degeneratív betegségek, például a vakság, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a gerincvelő-sérülés, az öregedés, a hemofília, a pajzsmirigy-alulműködés, a krónikus fájdalom és számos neurológiai rendellenesség, köztük a szklerózis multiplex, a depresszió és a bipoláris betegség kezelésére összpontosítva.

A rendezvényt az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete, valamint a Reumatológiai Tanszék szervezte, hogy elsősorban a Debreceni Egyetemen, szélesebb körben pedig Magyarországon, illetve külföldön működő, vázrendszeri rendellenességekkel, illetve őssejtekkel foglalkozó kutatócsoportok bemutathassák legújabb eredményeiket, és jobban megismerhessék egymás munkáját. A rendezvényen a Debreceni Egyetem Élettani Intézetéből, az Ortopédiai és Traumatológiai Klinikáról, az Idegsebészeti Klinikáról és a Radiológiai Klinikáról, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemről is elhangzottak előadások.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.