Sport

Szabó Alexandra ezüstérmes a kanadai boccia világkupán

2024. április 28. és május 6. között a kanadai Montreal adott otthont a soron következő boccia világkupának, ahol Szabó Alexandra lenyűgöző teljesítményt nyújtva egészen a döntőig menetelt, és ott ezüstérmet szerzett. Nagy Vivien és Berkes Gergő is a magyar színeket képviselte, és szép megoldásokat mutatott be a csoportmérkőzések során. A sportágban a paralimpiai kvóták sorsáról hamarosan megszületik a hivatalos döntés és tájékoztatás is, hiszen ezen a világkupa fordulón már a 2028-as paralimpiára gyűjtötték a ranglista pontokat a versenyzők.

A verseny az egyéni küzdelmekkel kezdődött, ahol a magyar válogatott kiemelkedő sportolója, Szabó Alexandra (BC4 női kategória) csoportjában legyőzte a japán Ani Tonoshit (9:0), majd az éllovas hongkongi válogatott tagjától, Wao Yan Vivian Lautól 4:3-ra kikapott, így csoportjából másodikként jutott a negyeddöntőbe. Itt az angolok fiatal tehetségével került össze, aki pár nappal korábban megnyerte a zágrábi tornát. A mérkőzést 3:2-re Szandi nyerte, és az elődöntőbe jutott. A döntőért a dél-koreai Seonsuk Kimmel játszott, akit magabiztos játékkal 8:0-ra győzött le. A döntőben ismét csoportellenfelével került össze, ahol az utolsó labdáig kiélezett küzdelem zajlott, amely végül a hongkongi Wao Yan Vivian Launak kedvezett, aki a meccs végére 3:2-re győzött. Szabó Alexandra számára ez immár a hatodik egyéni döntőt jelentette a nagy nemzetközi tornák tekintetében, szenzációs éremszerző sorozatot mutat be 2021 óta.

BC2 női egyéniben a világranglista 11. helyezett Nagy Vivien kanadai ellenfelét, Kristin Collinst magabiztosan, 14:0-ra győzte le, ezután a két hongkongi világklasszis versenyzővel játszott, ahol alulmaradt, (Hoi Ying Karen Wok ellen 0:4, míg Hiu Lam Yeung ellen 0:12 arányban). Berkes Gergő BC4 férfi egyéniben hosszabb idő után tért vissza a versenyzésbe, és – Vivienhez hasonlóan – roppant nehéz csoportba került. Első meccsén a már paralimpiai kvótás, hazai pályán szerepló kanadai Iulian Ciobanu ellen játszott, akit 3:2-re legyőzött. Ezt követően az Európa-Bajnoki ezüstérmes cseh Radek Procházka ellen játszott, aki vel szemben 1:4 arányban alulmaradt. Harmadik meccsén egy ifjú japán sportolóval, Shun Esakival mérkőzött meg: három játszma után a japán 7:1-re vezetett, a negyedikben viszont Gergő egalizálta az eredményt. A döntő játszmára már nem marad erő így a japán ifjú nyerte a meccset.

Vivien és Gergő ezzel a csoportjukból ugyan nem jutottak tovább, de értékes versenytapasztalatokat szereztek, amelyeket a soron következő állomásokon kamatoztathatnak. A Szabó Alexandra – Berkes Gergő alkotta BC4-es vegyespáros sajnos szintén nem jutott tovább a csoportjából, mert az elmúlt évben igencsak megerősödött mexikói egységtől 4:1-re, míg a világranglista harmadik helyezett hongkongiaktól 5:1-re kaptak ki.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.