Aktuális

Tolerancia hosszabb távra – felelősek vagyunk egymásért

Még csak nemrég volt a Tolerancia Napja, máris itt a Fogyatékos Emberek Világnapja, melyet mindenhol december 3-án ünnepelnek.

Még csak nemrég volt a Tolerancia Napja, máris itt a Fogyatékos Emberek Világnapja, melyet mindenhol december 3-án ünnepelnek.

E két alkalom nem zárja ki egymást, sőt… a tolerancia, a másság elfogadása a mindennapokban is fontos. De hogyan, milyen eszközökkel lehet a fiatalokat elfogadásra ösztönözni? Erről szólt a Felelős Szülők Iskolája 2-2 órás érzékenyítő, szemléletformáló délelőttje, ahol kis- és nagykamaszok vettek részt.

Döbbenet. Motiváció. Remény.” – ilyen és ehhez hasonló kifejezések hangoztak el a tréninget záró beszélgetés végén. Ami azt is jelzi, hogy a gyerekek megértették ennek a napnak az üzenetét.

Mi adta az apropót, hogy ezt a programot megszervezzétek? – kérdeztem Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetőjétől.

Az apropót most a november 16-i Tolerancia Világnapja adta. Számtalan érzékenyítő tréninget szerveztünk már, ahol a diákok testközelbe kerülhetnek fogyatékkal élő trénerekkel, találkozhatnak olyan más, az átlagostól eltérő élethelyzetekkel, amivel az iskolapadban általában nem. Célunk a különbözőségek megismertetése, elfogadtatása, ami igen transzparens egy kerekesszékes vagy épp vaksággal élő fiatal esetében, de  a megfelelő narratívával átvezethető az iskolai zaklatások, piszkálások lélektanára is. Ezekben a helyzetekben olyan ingerküszöböt érünk el, amin már átmegy az információ, az üzenet; Nem bántsd a másikat! Fogadd el Őt! És tanulj meg segítséget adni és kérni is.

Hogyan lehet ezt tanítani, átültetni a mindennapi életbe?

A legjobban a személyes példákon keresztül, személyes megismeréssel, beszélgetéssel. Az érzékenyítő tréningnek mindig van beszélgetős, vagy épp filmnézős része. Most itt mindegyik meghívott vendégünk mesélt az életéről. Tóth Karcsi táncolt, úgy, ahogy csak Ő tud, lélekhez szólóan. Azután az egyes állomásokon kiscsoportban beszélgettek egy vak ember életének mindennapjairól, tapogattak, szagoltak, megismerték, hogy milyen egy-egy érzékszervünk hiánya, a korlátozottság érzése és őszintén beszélgettek Czene Andrissal, aki egy vak lovas szakértő-barátunk. Nagy Zsolti és Tóth Karcsi kerekesszékesként más és más feladatokat talált ki a fiataloknak: volt activity a toleranciához kapcsolódó kifejezésekkel, illetve sok kerekesszékes feladat volt, amiben megérezhették ezt a fajta másságot.

Jó példa volt, hogy az egyik feladatban a tanárnőt vitték fel a lépcsőn kerekesszékben és vissza. Az épületben dolgozó emberek csodálkozva kérdezték, miért nem a liftet használják?

Mennyire nyitottak a mai fiatalok?

A fiatalok őszinték, kérdeznek, eleinte félve, aztán lépésről lépésre érkeznek meg. Ebben nagyon fontos a keretezés, a vendégek és a moderátor felvezetése, viselkedése, mert sajnos  a társadalmunk általában nem adja meg a helyes mintákat a fogyatékkal élők felé való kommunikáció tekintetében sem. Itt tudunk és akarunk is példát mutatni, épp azért, hogy a mai srácok értékeljék, amijük van, adjanak hálát életükért, barátaikért, családjukért. Az egészségükért. Ne féljenek segíteni a fogyatékossággal élő embereknek. Itt most közel 150 gyerek vett részt két turnusban ezen a programon, de sokszor megyünk ki iskolákhoz is. Reméljük, ez csak folytatódik.

Van rá igény?

Igen, úgy gondoljuk és hisszük, hogy szükség van rá, arra, hogy elfogadjuk a tökéletlenséget, a sajátunkét mások rávezetésén keresztül és a másságot egyaránt. Az érzelmi nevelésre manapság talán nagyobb szükség van, mint az évszámok magolására.

 „Döbbenet. Motiváció. Remény.” – ilyen és ehhez hasonló kifejezések hangoztak el a tréninget záró beszélgetés végén a kamaszoktól. Volt olyan lány, aki végigsírta Tóth Karcsi táncát. Egy biztos: ettől az alkalomtól kezdve másképpen tekintenek a”másságra” ezek a fiatalok.

További információ: www.felelosszulokiskolaja.hu

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.