Aktuális

Meghalt az ember, aki 70 évig vastüdőben élt és TikTok-sztár lett

Alexander 6 éves korában kapta el a vírusos betegséget, 1952 nyarán, Texasban. Az első hatékony gyermekbénulás elleni védőoltást azonban csak 1955-ben engedélyezték. Bár sok ember, aki elkapja a gyermekbénulást, semmilyen tünetet nem mutat, körülbelül kétszázból egy közülük egész életére lebénul. A bénultak 5-10 százaléka meghal, mert a légzéshez szükséges izmaik leállnak.

Alexander a fertőzés miatt nyaktól lefelé lebénult, és mivel nem tudott önállóan lélegezni, az orvosok vastüdőbe helyezték, amely az akkoriban a legmodernebb életfenntartó technológiaként a beteg helyett végzi a be- és kilégzést.

A vastüdőben a páciens testét nyaktól lefelé egy légmentesen záródó tartályban van. A tartály kitágul a beteg mellkasán, hogy belégzést, majd nyomással kilégzést kényszerítsen a péciens testére. Így akkor is lehet lélegezni, ha a légzőizmok lebénulnak.

Édesanyja, Doris Alexander egyszer azt mondta: „Az orvosok szerint nagyon kicsi volt az esélye, hogy Paul túléli”. Majd hozzátette: „Többször is elment az áram, és kézzel kellett pumpálni a vastüdőt. Ilyenkor a szomszédok is berohantak, és segítettek kézzel pumpálni a szivattyút.”

Gyerekként nem tudott önállóan lélegezni, otthon tanult, hiszen nem tudott iskolába járni. Ezen kívül megtanulta a „glossopharyngealis légzési módszert”, amivel a nyelvét és a garatát használja a levegő tüdejébe juttatására, ami lehetővé tette számára, hogy a vastüdőt naponta néhány órára elhagyja. Úgy magyarázta , hogy a glossopharyngealis légzés olyan, mint a biciklizés, és csak ébren végezhető. Ezért, amikor nem ment ki, vagy amikor aludt, továbbra is vastüdőben élt.

Ambícióit nem korlátozta az állapota. Mivel néhány órára rendszeresen el tudta hagyni a vastüdőt, elvégezte a főiskolát, jogi diplomát szerzett, és 30 éven át tárgyalótermi ügyvédként praktizált.

Későbbi éveiben ideje nagy részét vastüdőben töltötte, de 2020-ban megjelentette Három perc egy kutyáért: Életem egy vastüdőben című önéletrajzát, 2023 januárjában pedig TikTok-fiókot nyitott Polio Paul címen.

Megírta kemény életének eredményeit, válaszolt a vastüdővel való élettel kapcsolatos kérdésekre, mint például, „Hogyan mész ki a mosdóba?” és „Hogyan maradsz ilyen pozitív?”ű

Halálakor 360 000 követője volt, és több mint 4,8 millióan lájkolták.

„Van néhány nagy álmom. Senkitől sem fogom elfogadni a korlátokat” – mondta egy interjúban. „Az életem hihetetlen.”

Paul 2022-ben elmondta a CNN-nek, hogy egy második könyvön dolgozik. Bemutatta írási technikáját: a szájában tartott műanyag pálcikára erősített tollal kopogtatta a billentyűzet billentyűit.

2023 márciusában a Guinness-rekordok könyve is elismerte, ő az a személy, aki a leghosszabb ideig túlélte a vastüdőt a világban.

A gyermekbénulás elleni védőoltás szószólója is volt. Első TikTok-videójában azt mondta:

A gyerekek milliói nem védettek a gyermekbénulás ellen. Oltást kell kapniuk, mielőtt újabb járvány támad.

Haláláról a támogatására létrehozott közösségi finanszírozási GoFundMe oldalon számoltak be. Az új koronavírus-fertőzéssel került kórházba került, s bár kiengedték, nagyon legyengült, s március 11-én, 78 éves korában elhunyt.

Christopher Ulmer fogyatékosjogi aktivista így beszélt róla:

„Miután gyermekként túlélte a gyermekbénulást, több mint 70 évig vastüdőben maradt. Paul egyetemre járt, ügyvéd és író lett. Története messzire eljutott, és példaképként hatott az emberekre szerte a világon.”

A gyermekbénulás elleni védőoltást az 1950-es években fejlesztették ki, és a három szerotípus közül kettőt mára kiirtottnak nyilvánítottak.

A vastüdő használaton kívül került, mivel a gyermekbénulásos esetek száma csökkent. Manapság légúti betéteket és arcmaszkos lélegeztetőgépeket biztosítanak a gyermekbénulásos betegeknek, akiknek légzési segítségre van szükségük.

A CDC szerint ma a gyermekbénulást az Egyesült Államokban megszűntnek tekintik.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.