Egészség

Kapcsolat az agy korai fejlődése és a pszichiátriai kórképek között

A Cardiff Egyetem kutatói a Nature Communications folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy új kapcsolatot fedeztek fel az agysejtek fejlődési rendellenességei és a skizofrénia valamint más pszichiátriai betegségek kockázata között.

A felfedezés azért áttörő jelentőségű, mert első ízben sikerült leírni azt, hogy az agy fejlődésében kulcsfontosságú sejtfolyamatok genetikai eredetű hibái összekapcsolhatók számos pszichiátriai rendellenesség kialakulásának kockázatával.

A kutatás során pluripotens őssejtek alkalmazásával vizsgálták az emberi agysejtek születését és korai fejlődését, és sikeresen azonosítottak néhány olyan géncsoportot, amelyek a neurogenezis során bekapcsoltak, és elkezdték meghatározni ezeknek a géncsoportoknak a funkcionális szerepét.

Kiderült, hogy ezekhez a géncsoportokhoz erősen társíthatók a skizofrénia és egyéb pszichiátriai rendellenességek genetikai kockázati tényezői.

A gének hibás működése egyaránt eredményezett korán megjelenő állapotokat (fejlődési lemaradás, autizmus, ADHD), és meglepetésre olyan későbbi megjelenésű betegségeket is, mint például a bipoláris személyiségzavar vagy a súlyos depresszió, amelyekről korábban nem gondolták, hogy ezek kialakulásában is az agy korai fejlődési zavarai játszanak szerepet.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.