BeszédfogyatékosságAktuális

Eszközkölcsönzési lehetőség kommunikációban súlyosan akadályozottaknak

A kommunikáció alapvető emberi jog. Ennek megvalósulásában segíti a komplex kommunikációs igényű embereket az augmentatív és alternatív kommunikáció, az AAK. Az ehhez szükséges eszközök kölcsönzésére lesz lehetőség márciustól az ország hat városában.

A kommunikációs akadályok következtében nő az esély a kirekesztődésre és az elszigetelődésre. A komplex kommunikációs igényű személyek azok, akiknél a beszélt és írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn. Az ő esetükben speciális, ún. AAK-eszközökkel és módszerekkel lehet segíteni, hogy meg tudják értetni magukat, és ezáltal önállóbb, teljesebb társadalmi részvételre válhatnak képessé.

A 3,3 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló MONTÁZS projekt egyik modellprogramja keretében az ő támogatásukra 2019-ben hat AAK-módszertani központ nyílt az országban, ahol közel három éven keresztül lehetett igénybe venni különböző augmentatív és alternatív kommunikációs szolgáltatásokat. Az AAK-szakemberek korszerű eszközparkból választották ki az érintettek egyéni igényeihez igazodva a kommunikációhoz szükséges eszközöket, és segítették az eszközök használatának elsajátítását is. A projekt ideje alatt minden szolgáltatás, így az eszközkölcsönzés is térítésmentes volt, aminek különös jelentőséget adott az, hogy ezeknek az eszközöknek a jelentős része igen drága. Ráadásul vannak köztük olyanok, amelyek csak rövid időre, átmenetileg szükségesek. Nem véletlen, hogy ez a szolgáltatás igen népszerű volt az érintettek körében.

Bár a MONTÁZS projekt hamarosan lezárul, jó hír, hogy az AAK-eszközök ingyenes kölcsönzésére márciustól továbbra is lehetőség lesz az alábbi városokban: Budapest, Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Szeged és Zalaegerszeg. A kölcsönzéssel kapcsolatos információk a projekt zárását követően a www.efiportal.hu és a www.nszi.hu oldalon lesznek elérhetők.

A kölcsönző centrumokban található eszközökről, azok típusáról, működéséről rövid leírások az alábbi linken találhatók:
https://www.efiportal.hu/a-projekt-szolgaltatasai/eszkoz-katalogus/

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.