Aktuális

Április 2-ig lehet kérni Braille-írásos értesítőt és könnyebben érthető tájékoztatót

Április 2-áig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön neki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásáról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak jövő keddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató.

A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése.

A fogyatékossággal élő választópolgár ahhoz, hogy élhessen választójogával, például Braille-írással készült értesítőt és könnyített formában megírt, azaz egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót igényelhet, a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhat, voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhet.

A Braille-írással készült értesítőt és az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató anyagot április 2-án 16 óráig lehet kérni online a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján pedig a helyi választási irodákban.

Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán, kérelmet kell benyújtania. Ezt legkésőbb május 31-én 16 óráig be kell nyújtania.

A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, a választott jelölt, illetve lista neve mellett a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7913 akadálymentes szavazókör van.

A választópolgár – ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes – június 5-én 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és a választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet április 4-étől lehet benyújtani, egészen a szavazás napján, június 9-én 12 óráig.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.