Autizmus spektrum zavarKultúra

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik a hadtörténeti múzeumban

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik meg szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az autizmus világnapján.

Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.

Nemes András Bence Egy hajóban evezünk című kiállításán 17 darab, 1:100-as méretarányban elkészült makett között csatahajókat, rombolókat, aknaszedő hajót, repülőgéphordozó hajót, valamint a Titanic utasszállító több mint 2,5 méteres részletgazdag makettjét is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállított gyűjtemény nagyrészt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének hajóiból áll, de külön erre a tárlatra elkészültek a Leitha és Maros monitorok makettjei, így az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészete is képviselteti magát – fejtették ki.

A 21 éves Nemes András Bence hobbija a makettezés, azon belül is a hadihajók építése – írták.

A szombaton 11 órakor megnyíló tárlatot egy hónapig, május elsejéig lehet majd látogatni – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Április 2. az autizmus világnapja. Az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta tartandó világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. E napon 2008 óta kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet az akcióban részt vevő országokban. Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.