Értelmi fogyatékosságKultúra

Bibliai üzenetek értelmi sérültek és olvasási nehézségekkel küzdők számára is könnyen érthetően

Vedd és olvasd! című, könnyen érthető bibliai üzeneteket tartalmazó kiadványt készítettek a debreceni Immánuel Otthon és Iskola hitoktatói és lelkészei a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

Győri Zsófia, a halmozottan fogyatékos gyerekekkel foglalkozó otthon igazgatója a csütörtökön az intézményben tartott bemutatón elmondta: olyan bibliai kiadványt készítettek, amely azok számára is érthető, akiknek az olvasás, az írás, valamint a szövegértés nehézséget jelent. Hozzátette: gondosan ügyeltek arra, hogy az egyszerű szavakkal, tőmondatokkal, képekkel megfogalmazott bibliai gondolatok üzenetei ne csorbuljanak. Ebben

értelmi sérült emberek voltak a segítségükre, akik alkotótársként a munka során folyamatosan véleményezték a szöveget és a grafikát.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte: az “egyedülálló könyv a szeretet nyelvén íródott”, könnyen érthető, fontos bibliai üzeneteket tartalmaz.  Felidézte, hogy a reformációnak köszönhetően a magyar nyelvű bibliák nyomtatása hozzájárult a magyar nyelv erősödéséhez, és országszerte elterjedhetett az elemi oktatás Magyarországon. A reformáció azt is jelentette, hogy “minden ember egyaránt fontos” – mondta, a közös eredmények között említve az esélyegyenlőséget, a szolidaritást, a “semmit rólunk nélkülünk” elvét és a párbeszéd fontosságát. Nyitrai Zsolt köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt hat esztendőben kétszeresére nőtt az egyházi szerepvállalás a szociális szektorban.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa a jubileumi rendezvények egyik legfontosabbjának nevezte a biblia világából 30 mondatot kiragadó, rajzokkal illusztrált kiadvány bemutatóját. Méltatta, hogy a debreceni Immánuel Otthonban voltak olyan elkötelezett emberek, akik az életet 30 mondatban össze tudták foglalni, s nekik köszönhetően

“kézbe foghatjuk és akadálymentesen olvashatjuk a bibliát”.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a kerekesszékes gyerekek között maga is kerekesszékből beszélve felidézte, hogy 1991-ben érte baleset, akkor lett mozgássérült, amikor az Immánuel Otthon Debrecenben megalakult. “Együtt éltük meg az elmúlt 26 évet” – fogalmazott, s köszönetet mondott az otthon dolgozóinak, amiért sokat tesznek azért, hogy “a sorstársaim szép, teljes életet élhetnek”.  A Vedd és olvasd! című kiadvány megjelentetését a biblianyomtatás, majd a magyar nyelvű biblia megjelenése utáni harmadik stációnak nevezte, amely “szép üzenet, és mindenkinek szól”.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az Immánuel Otthon házirendjét méltatta. Mint mondta, az “az egyik legjobb jogszabály, amit az oktatásban látott”, s azt már több egyetem jogászhallgatóival megismertette. A Reformáció Emlékbizottság támogatásával megjelent Vedd és olvasd! kiadványt olyan különleges alkotásnak nevezte, ami segít jobbá lenni.

Fekete Károly tiszántúli református püspök szerint a kiadvány hozzásegít ahhoz, hogy “a tőmondatos hitvallásra” épülve ne legyen akadálya annak, hogy a szentírás esszenciáját megértse valaki.

A könyvbemutató alkalmából az Immánuel Otthon és Iskola lakói rövid zenés műsort is adtak.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.