AktuálisHallássérülés

Áder János köszöntötte a száztíz éves Sinoszt

A magyarországi siketek és nagyothallók közösségeit bátor és bölcs “felfedezők” hozták létre, ilyen ember volt Cházár András, aki hazánkban először alapított iskolát a siketeknek – mondta ünnepi köszöntőjében a köztársasági elnök, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen Budapesten.

Áder János azt mondta: a Sinosz megalapítása óta eltelt száztíz év alatt a szövetség tevékenységének köszönhetően egyre több és több akadályt sikerült leküzdeni. Érdekvédő munkájuk visszaköszön a társadalmi szemlélet változásaiban, közösen vallott értékrendünkben, cselekedeteinkben – fogalmazott.

Cházár András életművéről megemlékezve a köztársasági elnök elmondta, hogy az örökké segíteni akaró jogász, a bécsi siketek iskolájában tapasztalta meg, milyen eredménnyel jár a tanítás, ha a siketek pontosan azt a szakszerű segítséget kapják, amire szükségük van. Úgy érezte, a siketeknek meg kell adni minden támogatást, hogy kifejezhessék magukat.

Áder János szerint Cházár nemcsak a tanulás lehetőségét teremtette meg, hanem eszközt is adott a siketek kezébe, hogy saját sorsukat formálhassák. Mint felidézte, ezt követően sorra alakultak a siketek és nagyothallók egyesületei, társaságai, de még egy évszázad kellett ahhoz, hogy 1907-ben az országos szervezet, a Sinosz megszülethessen.

Az azóta eltelt 110 év alatt a SINOSZ egy erős, 14 ezres tagsággal rendelkező közhasznú szervezetté vált – mondta Áder János, aki szerint a cél korábban is az volt, hogy Magyarország olyan hely lehessen, ahol a jog és a közösség a fogyatékossággal élő honfitársak mellett áll.

“És amire 110 évvel ezelőtt még bátorítani kellett Magyarországot, az ma már önmagunk elé állított mérce. A jelnyelv ma az alaptörvény védelmében áll. Kósa Ádám (Fidesz-KDNP) személyében pedig siket magyar képviselő dolgozik az Európai Parlamentben” – fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök Cházár András mellett felidézte Mauksch Móricz felvidéki, Varjassy Árpád aradi, Fochs Antal és Frim Antal pesti iskolaalapítók emlékét. Borbély Sándorét, aki kidolgozta a siketnéma oktatás egész Európában híressé vált módszertanát. Török Béláét, aki fül-orr-gégészként új szemléletet honosított meg. Oros Kálmánét, aki először szorgalmazta országos szervezet létrehozását.

“A csend szerethető, a jelnyelv megtanulható. Nyiss a világra!” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében a köztársasági elnök.

Az eseményen mondott köszöntőjében Kósa Ádám, Sinosz elnök úgy fogalmazott: bár megalakulásuk óta hatalmas utat tettek meg, még mindig rengeteg teendő vár rájuk. Legfontosabb feladatuknak a 2009-ben elfogadott jelnyelvi törvény végrehajtását nevezte. Közölte, a siketeknek és nagyothallóknak, valamint a siket-vakoknak is biztosítani kell az akadálymentes szolgáltatásokat: akadálymentes munkahelyeket, információkat és a tanuláshoz való jogukat.

A MOM Sport- és Rendezvényközpontban rendezett ünnepségen – csaknem kétezer magyar és külföldi siket és nagyothalló, valamint családtagjaik előtt – hat embernek adott át Oros Kálmán-díjat Kósa Ádám, a Sinosz elnöke.

A rendezvényen Colin Allen. a Siketek Világszövetségének (World Federation of the Deaf, WFD) elnöke is beszédet mondott, amelyben köszönetét fejezte ki a Sinosznak a világszövetség budapesti nemzetközi konferenciájának megszervezéséért.

Olvasta már?

Ma van az autizmus világnapja

Az autizmus világnapja. 2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja azért, hogy felhívja a…

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.