Autizmus spektrum zavarAktuális

Ma van az autizmus világnapja

Az autizmus világnapja. 2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja azért, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön.

A nemzetközi statisztikák szerint az autizmus spektrum zavar előfordulásának gyakorisága dinamikusan nő, a legfrissebb adatok szerint a gyermekek körében közelít a 2%-hoz. Az óvodákban és az iskolákban ma már kb. minden 3. osztályteremben ül egy gyermek, akinek a mindennapjait az autizmus befolyásolja.

Ragyogj kéken!

Az AOSZ kezdeményezésére április 2-án, az Autizmus Világnapja alkalmából idén a felújított Széchenyi lánchíd, Magyarország egyik jelképe, egyben a teljes magyarországi Duna-szakasz állandó hídja kap kék díszkivilágítást. A kampány fővédnökségét immár kilencedik alkalommal Kövér László házelnök vállalta.

Kéken ragyog még április 2-án este Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek maradéktalanul megfelelő, többfunkciós kulturális létesítménye, a Müpa is.

Ismét köszöntik az Autizmus Világnapját a BKV járatain

Az AOSZ, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a BKK és a BKV együttműködésének köszönhetően immár második évben mondják be a BKV járművein az Autizmus Világnapját köszöntő gondolatokat. Április 2-án, a repülőtéri busz és a metró kivételével a BKV összes járművén 2 óránként hallhatják az Autizmus Világnapját köszöntő gondolatokat az utasok:

Kedves Utasaink! Közel 100 ezer autista társunkkal élünk együtt Magyarországon. Számukra nehéz a társadalom láthatatlan szabályainak értelmezése, a zajos, sokszor kiszámíthatatlan és információkkal teli világhoz való alkalmazkodás, abban való együttműködés. Tájékozódjon az autizmusról az Autisták Országos Szövetségének weboldalán, az aosz.hu-n! A tudás segíti az együttműködést. Április másodika az Autizmus Világnapja.

Én is kék vagyok

Az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok kezdeményezése során nem csak Magyarország ismert épületei borulnak az autizmus színébe, kékbe április 2-án, de számos hazai hírességet is felkérnek valamilyen kék ruhadarab viselésére.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat saját közösségi média felületén egy kép vagy videó feltöltésével, amelyben megjelenik a kék szín, a poszt leírásában pedig az #éniskékvagyok hashtag.

Én inkább piros vagyok

Az elsősorban felnőtt autizmussal élők által használt #nemkék és #redinstead (inkább piros vagyok) használt hashtag-ekkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az autizmus roppant sokszínű és sokszintű, melyet megérteni és elfogadni kell, nem pedig a kékbe öltözéssel kiemelni és “megjelölni”. Az érintettek úgy érzik, hogy az “elkékülés” csak az érintett szervezetek és közszereplők által használt önmarketing, mellyel nem támogatják, inkább hátráltatják a teljes megértésüket.

Mivel az autizmus elfogadását támogatók általában végtelen jelet (neurodiverzitás), szivárványokat és a piros színt használják, ők is erre buzdítják társaikat a kék szín helyett.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.