AktuálisLátássérülés

Vakvezető kutyával gyakorolnak a komáromi tűzoltók

Vakvezető kutyával gyakorolják a mentést a komáromi tűzoltók. És hogy mégis miért éppen egy speciális kiképzett állat a segítőjük, annak is megvan a magyarázata.

Fecskendőnek hívják azt a vakvezető kutyust, amelyik március első napjaiban a komáromi hivatásos tűzoltóknak és a városi önkénteseknek segít a mentési képzésében.

A különleges kiképzésen a tűzoltók csuklyában gyakorolták, hogyan tájékozódjanak teljes sötétben. Ezért volt hát szükség Fecskendőre és gazdájára, a látássérült Nagy Zoltánra. A tűzoltók először hangkövető módszerrel haladtak a sötétben, majd szóbeli utasításokat követve tájékozódtak. Ezt követően pedig csoportban, élőláncot alkotva haladtak végig a kijelölt akadálypályán

A tájékozódási feladatokat követően a tűzoltók mentési gyakorlatokat is végeztek, ennek során elsősorban a látássérült emberek speciális mentésére koncentráltak – írja a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.