InnovációLátássérülés

Vakoknak segíthet a Microsoft alkalmazása

Az iOS-re írt szoftver hangosan kimondja mit lát a telefon kamerája, felolvassa az étlapot és még a rámosolygó embereket is jelzi.

A Seeing AI nevű szoftver megkönnyítheti a vakok mindennapjait, hiszen lehetővé teszi a számukra a környezet feltérképezését. Az alkalmazást a Microsoft kutatói fejlesztették ki és mesterséges intelligencia használatával ismer fel a kamerán keresztül objektumokat, majd hanggal tájékoztatja a vakokat arról, hogy mik vagy kik vannak a környezetükben. Ebből az okból a Seeing AI-t a Microsoft úgy is nevezte, mint “beszélő kamerát vakoknak”.

Az ingyenesen hozzáférhető program arra is alkalmazható, hogy a gyengén látók felismerjék azt, hogy mi szerepel egy papíron. A megoldás segítségével felolvastatható akár egy étlap tartalma, sőt, még a használt írás is. További funkcióként a szoftver segíthet abban is a vakoknak, hogy megtalálják egy terméken a vonalkódot, amiből még pontosabb információk olvashatók ki.

A Seeing AI felismeri azt is, ha valakinek a barátja tartózkodik a közelben és még e személy érzelmeit is érzékelni tudja, majd közvetíti az információt a vak felhasználónak. Így az utóbbi értesül arról, ha valaki rámosolyog vagy ránevet és arról is, hogy körülbelül milyen irányban kell felé haladni. Az alkalmazás leírhatja a környezetben lévő szituációt, és a közeljövőben bankhegy-felismerő funkcióval egészítik majd ki. A program jelenleg csak az Apple amerikai és a kanadai szoftverboltjának a kínálatában érhető el.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.