Aktuális

Vadonatúj otthonokba költözhet 84 fogyatékossággal élő Tarpán és Gacsályon

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében indult projekt célja hét támogatott lakhatást biztosító épület megépítése és felújítása volt. Az új ingatlanoknak köszönhetően a Gondviselés Háza – Kikelet Otthonának lakói kezdhetik meg az önálló életüket.

Hasulyó Szabolcs, az SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kirendeltségének igazgatója a projekt keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a program az épületek kialakítása mellett az önálló életre is felkészítette a fogyatékossággal élőket. Az ingatlanok akadálymentesítettek, a legmodernebb igények szerint készültek. A projektben két mikrobuszt is beszereztek, megkönnyítve ezzel a lakók szállítását. A járművek szintén akadálymentesítettek – mondta el az igazgató.

Kirendeltségigazgató úr hozzátette: a több mint 700 milliós projekt legfontosabb célja, hogy kiváltsák a nagy intézmények férőhelyeket, és kisebb egységekben, közösségbe integrált formában biztosítsák a fogyatékossággal élők lakhatását. Valamint arra is kitért, hogy a fogyatékossággal élők kisebb közösségekben elhelyezése teljesen más szemléletmódot igényel a Gondviselés Háza dolgozóitól, ezért átfogó képzésen és kompetenciafejlesztésen vettek részt a munkatársak.

Fülpösdarócon, Géberjénben és Nagyecseden is új lakóotthonokat alakítottak ki. Fülpösdarócon Kovács Sándor országgyűlési képviselő nyilatkozott a Kölcsey Televíziónak, amelyben elmondta, hogy a Barka Idősek Otthona és Támogatott Lakhatás fülpösdaróci telephelyének lakói új otthonba költöznek. A fogyatékossággal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg ellátottak szintén 12 fős ingatlanokban élnek majd, továbbá három szolgáltató központot is építettek az érintett településeken.

Ez utóbbi projektben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a „Jót, s jól” a Szatmári kistérségben Egyesülettel együttműködve dolgozott az ellátottak életkörülményeinek javításáért. A projekt képviselői kiemelték, ez az új támogatási modell is rávilágított arra, hogy az államilag fenntartott támogatott lakhatás a civil szervezetekkel partnerségben új lendületet adhat a szociális szolgáltatásoknak.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.