Egészség

Ultraerős MRI-készülék segíthet a Parkinson-kór diagnózisában

A Cambridge Egyetem kutatói a Movement Disorders folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy nagyon erős mágneses mezővel végzett képalkotó vizsgálat segítségével képesek voltak megfigyelni a locus coeruleus elváltozásait.

Az ultraerős MRI 7 Teslás mágneses mezőt hoz létre, míg a legtöbb csúcskategóriás berendezés jelenleg 3 Teslás mezővel dolgozik. Ezek felbontása a rizsszem mérettartományában van, míg a 7T készülékeké a homokszem környékén. Ezért sikerült nagyon jó képeket készíteni a noradrenalint termelő, az agytörzsben eldugott helyen található locus coeruleusról. A képek segítségével felmérhető az agyterületet ért károsodás, így az is megállapítható, hogy mely betegnél lesz a leghasznosabb a noradrenalin pótlása.

Ez különösen hasznos lehet Parkinson-kór és progresszív szupranukleáris parézis (PSP) kezelésében, mivel a betegek jóllétét, kedélyállapotát és kognitív funkcióit alapvetően befolyásolja az agyterület károsodása.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.