Munka

Újabb rehabilitációs foglalkoztatási program indul

Rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indít a kormány 4,2 milliárd forintból, a tervek szerint a programmal három év alatt 1500 megváltozott munkaképességű ember munkaerőpiaci elhelyezkedését segítik elő – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Czibere Károly megjegyezte: a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedése a nyílt munkaerőpiacon nehézségekbe ütközik, ezért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy ezt támogató hálózatot, megyei tanácsadókkal.

Mint mondta, a programmal szeretnék elősegíteni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek és a munkaadók egymásra találjanak.

Az államtitkár kiemelte, a program célja, hogy aki eddig szociális támogatásból élt, az munkából származó jövedelemmel egészíthesse ezt ki, és megmutathassa, hogy képes értékteremtő munkára. A munkáltatóknak pedig esélyt kívánnak adni arra, hogy megváltozott munkaképességűket foglalkoztathassanak.

Emlékeztetett arra: a kormány más módon is ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, például az általuk készített termékek már nem tartoznak a közbeszerzési törvény alá, a kormány emellett 34 milliárdról 39 milliárd forintra emelte a bértámogatást, idén 900 millió forint fejlesztési támogatást biztosítanak a munkáltatóknak, hogy akadálymentessé tudják alakítani a munkahelyeket. Emellett a rehabilitációs kártyával érkező munkavállalók után nem kell járulékot fizetni, ráadásul ettől az évtől a duplájára emelték a rehabilitációs kártyára jogosultak számát.

Sikerült elérni, hogy öt év alatt 16-ról 30 százalék fölé emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája, vagyis minden harmadik ilyen ember dolgozik a munkaerőpiacon – tette hozzá Czibere Károly.

Az államtitkár a Kossuth rádió 180 perc című műsorban elmondta: a megváltozott munkaképességűeket szeretnék felkészíteni az elsődleges munkaerőpiacra, ennek érdekében a programban kiemelt szerepe lesz a munkapróba-folyamatnak, amelynek során az érintetek konkrét munkában tudnak jártasságot szerezni, ami a majdani helytállásukat segíti az elsődleges munkaerőpiacon.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.