Foglalkoztatási hírekMunka

Többlet támogatás megváltozott munkaképességűek munkahelyeinek megőrzésére

Azok az akkreditált munkáltatók, amelyek megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereket foglalkoztatnak többlettámogatásban részesülnek, ezzel segíti a kormány a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkahelyeinek megőrzését – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila elmondta, hogy olyan akkreditált foglalkoztatókkal folytatott szakmai egyeztetést, amelyek a piaci működésük mellett arra tettek vállalást, hogy nagy létszámban alkalmaznak megváltozott munkaképességű munkavállalókat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontos a munkaalapú társadalom építése. “Ha munka van, minden van” – tette hozzá. Mint mondta: ez kifejezetten igaz abban a közegben, a fogyatékossággal élők világában, ahol a legalacsonyabb volt 2010 előtt a foglalkoztatási ráta. Az ő foglalkoztatási integrációjukhoz évek óta külön támogatást és segítséget is biztosít a kormány – fűzte hozzá.

“A kormány arról döntött, hogy az idei évben külön támogatásban részesíti, az egyébként is meglévő támogatáson túl, azokat a cégeket, amelyek misszió szerűen foglalkoztatnak fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű honfitársakat” – húzta alá. Ez – a meglévőn túl – 9,1 milliárd forint támogatást jelent.

Hozzátette: a támogatás arra nyújt fedezetet, hogy ez a foglalkoztatás megmaradjon. Megjegyezte, jelenleg 50 százalékos a foglalkoztatás ebben a “célcsoportban”. Ez az arány 2010-ben még csak 18 százalék volt, vagyis mára két és félszeresére növekedett. Hangsúlyozta: a cél az, hogy ez az arány növekedjen.

A politikus kitért arra is, hogy idén egyszerűsödött a már foglalkoztatási jogviszonyban álló megváltozott munkaképességűek ellátási igénylésének lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a korábbiakkal szemben azok is igényelhetnek rokkantsági, rehabilitációs ellátást, akiknek munkahelyük van – mondta Fülöp Attila.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.