IdőskorEgészség

Teljes vércsere lehet az Alzheimer-kór terápiája

A Houston Egyetem kutatói a Molecular Psychiatry hasábjain számoltak be új vizsgálatuk eredményeiről, amelyek szerint egér modellszervezetben az egészséges állatokból vett vérrel végrehajtott sorozatos vértranszfúziókkal 40-80% közötti mértékben sikerült csökkenteni az agyban felhalmozódó amiloid plakkok mennyiségét.

További kedvező eredmény volt, hogy a vérátömlesztésben részesülő egereknél javult a térbeli tájékozódási képesség is. Ami igazán érdekes ebben a vizsgálatban, az az elméleti háttér, ugyanis két teória fogalmazódott meg a kutatókban.

Az egyik szerint az eredmények arra utalhatnak, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában a véráramban keringő amiloid-bétának van szerepe, ezt lehet megakadályozni a transzfúzióval, mivel az agyból a “megtisztított” vérbe könnyebben ürül a fehérje.

A másik elmélet szerint viszont a vérátömlesztés valamilyen módon megakadályozza az amiloid-béta fehérjék agyba kerülését, vagy azok újrafelvételét. Akármelyik elmélet igazolódik be, mindkettő arra utal, hogy váratlan módon elképzelhető: az Alzheimer-kór terápiájának kulcsa, potenciális célpontja a perifériás véráramban keresendő.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.