Foglalkoztatási hírekMunka

Tegyünk együtt! – összehangolt tevékenységek, célzott kommunikáció

A Magyar Posta régóta figyelmet fordít a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. 2021-ben azonban tudatos építkezésbe kezdett, és elindította a Tegyünk együtt! programot a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási szintjének növelése, a már foglalkoztatottak megtartása, a munkahelyi befogadás erősítése, valamint a szervezetnél dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalók egyénre szabott segítő támogatása érdekében. A program létrejöttének két éve alatt látványos eredmények születtek.

„A Tegyünk együtt! program már indulásának első évében jelentős eredményeket ért el: 2021-ben 60%-kal nőtt a megváltozott munkaképességű munkavállalói létszám az előző évhez képest a Magyar Postánál. 2022-ben ennek a megemelkedett létszámnak a megtartása volt a cél, melynek érdekében számos lépést tettünk” – foglalta össze az eddigieket Podmaniczky Éva, a Magyar Posta speciális foglalkoztatási szakértője, a  program témafelelőse.

A megváltozott munkaképességű munkatársak munkahelyi közösségbe való beilleszkedéséhez elengedhetetlen a vezetők és a közvetlen munkatársak edukálása, érzékenyítése, egy odafigyelésre és empátiára ösztönző tudatos attitűdformálás. Egy elfogadó közösség megteremtése érdekében a Posta speciális foglalkoztatási szakértője és rehabilitációs mentorai 2022-ben több száz kollégának tartottak érzékenyítő tréninget.

A program részét képezi az a civil szervezetek közötti tudásmegosztás, amit a Magyar Posta kezdeményezett a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére. Munkáltató által kezdeményezett, alapítványok közötti tudásmegosztás egyedülálló a témában, és jelentősen előmozdítja a fogyatékos munkavállalók és az őket foglalkoztató munkáltatók ügyét. Partnerszervezetek: KockaCsoki Nonprofit Kft., Aura Egyesület, Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete, Down Alapítvány, Kézenfogva Alapítvány, SALVA Vita Alapítvány, a Diverzitás Egyesület, a Máltai Szeretetszolgálat és a Motiváció Alapítvány. A partnerszervezetek számára a vállalat üzemlátogatást is biztosít, hogy a civil szervezetek képviselői megismerjék a postai munkaköröket és a szervezeti egységeket. Így személyre szabottan tudnak ajánlani postai munkaköröket az mmk-s ügyfeleiknek.

A Tegyünk együtt program résztvevői az Országos Logisztikai Központban_800x533px

2022. novemberében a Posta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) toborzási kampányt indított. A kampány célja kifejezetten a siket és nagyothalló közösség elérése volt, hogy ebből a közösségből tudjon a vállalat új munkatársakat felvenni levélkézbesítő pozícióba postahelyekre és logisztikai küldeményfeldolgozó-szortírozót az Országos Logisztikai Központ targonca mentes területére.

A toborzási kampány videójában és posztjaiban 4 hallássérült kolléga vett részt, akik személyes üzenetekkel hívták fel a figyelmet az üzemlátogatási lehetőségekre és az álláshelyekre. Az üzemlátogatások a Budapest 70 postán, a Levélcentrumban és az Országos Logisztikai Központban valósultak meg. A kampány eredményeképp 10 érintett vett részt üzemlátogatáson, és 15 új munkatárs vált munkavállalóvá a Postánál.

Mérföldkőnek tekinthető, hogy MMK-s foglalkoztatás érdekében az Országos Logisztikai Központban az üzemvezető javaslatára megváltoztatták a munkakörnyezetet, egy targonca mentes övezetet alakítottak ki, hogy hallássérült személyek is biztonságosan közlekedhessenek Így elhárult az akadály, és foglalkoztathatóak ezen a területen is siket és nagyothalló személyek. Jelenleg 15 hallássérült kolléga dolgozik ezen a targoncamentes területen.

Három világnapot is megtartott a vállalat az elmúlt évben: az autizmus világnapja alkalmából Oravecz Lizanka gyógypedagógus, autizmussal élő tapasztalati szakértő tartott előadást. Népszerű volt az ebből az alkalomból meghirdetett „Viselj valami kéket!” akció is, melyben a résztvevők az autizmus melletti kiállás jeleként kék ruhadarabot vagy kiegészítőt viseltek. Mintegy 300 kolléga szerepel az akcióról beküldött fotókon. A fehér bot világnapon látásvizsgálatra jelentkezhettek a dolgozók Budapesten, Debrecenben és Pécsen. A szűrőprogram nagyon népszerű volt a kollégák körében, több mint százötven munkatárs vizsgáltatta meg a látását ezen a napon.

A december 3-ai fogyatékos emberek világnapja alkalmából pedig karácsonyi vásárt rendeztek, melyen megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégek, fogyatékossággal élőket segítő alapítványok, szervezetek árulták kézműves termékeiket.

A munkatársak és vezetők edukálásának, az MMM témakör tudatos jelenlétének, a jógyakorlatok felkutatásának és publikálásának, a civil szervezetek támogató együttműködésének köszönhetően a program második évének vállalása is teljesült, sőt: a Posta nemcsak megtartotta az mmk-s munkavállalóit, de további 15 %-kal emelkedett is az érintetti kör létszáma.

A Tegyünk együtt! program további részletei itt olvashatóak.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.