Aktuális

Tegyünk a fogyatékossággal élők integrációjáért!

A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogyan segíthetne a fogyatékossággal élő személyeknek. Az akadálymentesítést, a befogadó szemlélet kialakítását és az egyenlő foglalkoztatási esélyek érvényesítését tűzték ki célul. Ezek eléréshez több programot is működtetnek: a többi között befogadó játszótereket építenek, segítik az elfogadást, és munkahelyet teremtenek a megváltozott munkaképességű embereknek.

A Szerencsejáték Zrt. fontosnak tartja, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon, egészen a gyerekkortól kezdve. Ezért indította el a vállalat 2017-ben a „Játék összeköt!” befogadó játszótérépítés programját, amelynek keretében olyan terek alakultak ki, ahol a fogyatékossággal élő és az ép gyerekek együtt játszhatnak, együtt gyűjthetnek élményeket, mert az integrációt és az elfogadásra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A kezdeményezés jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai negyedik helyezett vízilabdázó, aki maga is érintett szülő. Kislányánál kétéves korában diagnosztizáltak egy ritka genetikai rendellenességet, az úgynevezett Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, amely miatt a ma már tízéves Flóra kerekesszékkel közlekedik.

Azért vállaltam két éve ezt a feladatot, mert abszolút magaménak érzem. A kislányom, Flóra 10 éves és mi is nagyon sokat jártunk játszótérre még babakocsival és kismotorral is, amikor még nem volt kerekesszéke. A sok kavics és homok megnehezítette a dolgunkat. A befogadó játszótereken ilyen akadályok nincsenek. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, ami remélem még bővülni fog” – árulta el Drávucz Rita, aki azt is elmondta, hogyan járulhatnak hozzá az emberek ahhoz, hogy minél több ilyen játékbirodalom épülhessen. „Nagykarácsony sorsjegy vásárlásával tudnak segíteni, hiszen részben annak a bevételéből is valósítják meg ezeknek az építését.”

A befogadó játszóterek nagy mértékben segítik a fogyatékossággal élő gyerekek integrációját, ami jó, ha már gyerekkorban elkezdődik.„A játszótereken kötődnek az első barátságok, ott nyílik ki számukra a világ. Ha már találkoznak a mássággal, hogy nem mindenki ugyanolyan, mint ők, akkor ez számukra természetes lesz, így lesznek belőlük figyelmes felnőttek. A fogyatékossággal élő gyerekek pedig sokszor a zárt világukban élnek, főleg, ha speciális intézménybe járnak. Ezeken a helyszíneken tudnak más gyerekekkel kapcsolódni. Ez egy olyan találkozási pont, ahol mindkét fél megismerkedhet a másik helyzetével. És nemcsak a gyerekek szempontjából előnyösek a befogadó játszóterek, hanem például egy olyan nagyszülőnek is, aki kerekesszékkel vagy bottal közlekedik. A családoknak is számít, hiszen itt ők is megismerkedhetnek egymással” – mondta Rita.

Fontos üzenet a Szerencsejáték Zrt. részéről, hogy igenis mindenkire oda kell figyelni. Sok olyan akadály áll a fogyatékossággal élők előtt, amiről nem is gondolnánk, hogy számukra mekkora nehézséget jelentenek valójában. Amikor elmegyünk egy új helyszínre, mindig megkérdezem, hogy akadálymentesen be tudunk-e jutni. Odaérve pedig látjuk, hogy csak van néhány lépcsőfok, ami eddig nekik fel sem tűnt” – árulta el Rita. Ezért is lényegesek az olyan közösségi terek, ahol már gyerekként megismerkedhetnek a fogyatékossággal élő és az ép fejlődésű gyerekek, mert a személyes kapcsolatok által – ez esetben játszva – nyithatnak egymás felé, így együttműködőbb, toleránsabb, a fogyatékossággal élő személyek problémáira nyitottabb felnőttekké válhatnak.

„Az élményekre, nevetésre mindenkinek szüksége van, a fogyatékossággal élők önértékelésére pedig nagyon nagy hatással van az, ha minél hamarabb bekerülhetnek, illetve bent maradhatnak (ha szerzett sérülésről van szó) egy elfogadó közösségben. A mosoly, a nyitottság, a beszélgetések nagyon fontosak az integráció szempontjából. Elengedhetetlen, hogy a játszótér olyan központi hely legyen, ahol az épek figyelemmel, örömmel és mosollyal fogadják a fogyatékossággal élőket, hogy nekik is könnyebb legyen. Ezzel tudnak nekik segíteni és azzal, ha ugyanúgy kezelik őket, mint mondjuk a padtársukat, mert ők ugyanolyanok akarnak lenni. Ugyanolyan lehetőségeket szeretnének a sportban is, amelyben megtalálhatják a baráti közösségek mellett a céljaikat is. Nehéz pálya, de minél többet beszélünk róla, annál könnyebb ezeket a tabukat ledönteni és a döntéseket bátrabban meghozni.”

Nem ezen az egyetlen területen segíti a fogyatékossággal élők integrációjának előmozdítását a Szerencsejáték Zrt., szemléletformáló tevékenységet is végeznek, amelynek középpontjában a piaci bővítés, az egyenlő foglalkoztatási esélyek érvényesítése, a befogadó szemlélet, az akadálymentesítés, valamint a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv áll, aminek a lényege, hogy a fogyatékossággal élő személyek részt vegyenek az őket érintő, az ő életüket meghatározó döntésekben.

A Szerencsejáték Zrt. azt is fontosnak tartja, hogy más módon is részt vállaljon a társadalmi problémák megoldásában, ezért 2003 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű kollégákat, olyan személyeknek adva így lehetőséget, akik évek óta nem találtak munkahelyet, de a sorsjegy-értékesítő hálózatnak köszönhetően ismét a munkaerőpiac hasznos tagjának érezhetik magukat a rendszeres jövedelem és a szakmai sikerek révén. Ez a lehetőség nemcsak a megváltozott munkaképességű emberek életére van nagy hatással, a vállalat valamennyi dolgozója nyitottabbá és elfogadóbbá vált.

A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogyan tudná még jobban támogatni a fogyatékossággal élőket és előmozdítani a társadalmi integrációjukat, ezért 2019-ben vállalta a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatását is.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.