MozgáskorlátozottságAktuális

Tavasszal bedobhatják a törölközőt a gyógyászati segédeszköz gyártók

Mivel a kormány 3 milliárd forintos gyorssegélye csak a jelenleg hiánycikknek számító gyógyászati segédeszközök (gyse) újbóli piacra kerülését segíti, az egyedi készítésű eszközök eltűnhetnek a kínálatból.

A jelenleg alkalmazott támogatási kulcsok és a társadalombiztosítás által elismert közfinanszírozott fogyasztói árak emelésével lehetne stabilizálni a gyse-piacon jelenlévő, jellemzően hazai kis- és középvállalkozói körbe tartozó cégek  helyzetét – hangzott el a szereplőket képviselő szervezetek csütörtöki háttérbeszélgetésén, ahol az egyedi készítésű gyse-k gyártóit képviselő szervezetek – Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI), Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség (OPRA) – azt is bejelentették, tavasztól leállhat a működésük, amennyiben nem kapnak ők is segítséget a kormánytól.

Bár a segédeszközökhöz való hozzáférést már a 2006-ban elfogadott Gyftv. is erősen erodálta, az elmúlt három évben nem sikerült kimeríteni a költségvetésben erre a területre szánt előirányzatot sem, amiben nem csak a koronavírus-járvány játszott szerepet – emlékeztetett összefoglalójában Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A gyse piac főbb termékcsoportjaiban 2020-ban jelentősen visszaesett a támogatáskiáramlás, a jelenleg 3500 féle terméket tartalmazó tb-listán a jelenlegi finanszírozási árak közel húsz éve szinte változatlanok, miközben a piaci kereskedelmi árrést nem rögzíti a döntéshozó. Így a gyártó annyiért adhatja a terméket a forgalmazónak, amennyiért neki megéri, miközben a forgalmazó a rögzített áron köteles kiszolgálni a vevőit.

Míg a költségvetés szempontjából „dúskál az ágazat a pénzben”, a gyártói oldalon a minimálbéremelés és a forintárfolyam romlása lehetetlen helyzetbe hozza a szereplőket, akik egyre több beteget szolgálnak ki – fogalmazott a rendezvényen Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára.  – A tb-listán szereplő eszközök közül jelenleg közel 400 termékkel van súlyos probléma, amelyek így nem, vagy csak korlátozott számban forgalmazhatók. A kritikus árrésű termékek száma tavaly tavasszal 70 volt, mára 387-re emelkedett, 41 eszköz pedig negatív árrésbe csúszott. A billegő eszközök bővülő köréből további termékhiány alakulhat ki, ha ennek orvoslására nem kaptak ígéretet.

Megfizethetetlen?

A betegek többet szeretnének, a szakma pedig tudna a mostaninál jobb minőségű ellátást biztosítani – hívta fel a figyelmet az OMI elnöke, Záros Gábor, aki szerint érezhetően növekedett a belső feszültség a szakmán belül. Az egyedi gyártású termékekre ugyanis nem jut abból a 3 milliárd forintból, amelyet a kormányzat a gyse piacról eltűnő eszközök miatt tűzoltásként elkülönített az idei költségvetésből, pedig ebben a körben jutnak például protetikai pótláshoz végtag vesztet emberek. Közel hatvan éves a technológia, ami alapján a tb-finanszírozott eszközök készülhetnek, a jóval drágább, minőségi eszközökhöz csak egyedi méltányosság útján juthatnak hozzá a betegek.

Az ortetika és protetika területén dolgozó szakemberek egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, a páciensek kiszolgálása többszöri betegtalálkozót jelent, a méretvételtől a próbán át az igazításig. Számos import alapanyagot használnak, és hightech technológiát alkalmaznak a gyártás során, ami drágítja azt, a költségeket tovább növelik a bér-, járulék-, és rezsiköltség-emelések. Mindezek nyomán a kézműves egészségügyi szolgáltató iparban jelen lévő cégek – amelyek 100 százalékban kis- és középvállalkozások – veszteségesen működnek. A szakmát terhelő nehézségek között az OMI elnöke megemlítette azt is, hogy Magyarországon második éve szünetel az ortopédiai műszerész képzés.

Preventív eszköz az ortopédcipő, amellyel évekkel megelőzhető egy műtét vagy amputáció, a beteg aktív marad, adót fizet és képes az öngondoskodásra – vázolta egy kifejezetten kézműves egészségügyi szolgáltatás, az ortopédcipő készítés hasznait Rozsnyai Sándor, az OCSZ  elnöke, aki azt is elmondta, a stabilizáló, járássegítő protézisek importból nem megoldható, egyedi készítésű eszközök, amelyekhez az alapanyagok viszont csak külföldről szerezhetőek be a hazai háttéripar hiányában.

A mostani árak háromszorosa lenne elfogadható a gyártók számára – folytatta az elnök, példaként megemlítve, hogy Németországban 1500-3000 EUR az ortopédcipők ára, nálunk ennek az ötöde-tizede. A tb-támogatás mellett a magyar betegek itthon 24500 forintot fizettek tavaly egy-egy ortopédcipőért – ami a tartozékokkal együtt elérheti a 30 ezer forintot is –, ugyanez a tétel egy német páciensnek 76 EUR. Az elmúlt időszakban mintegy 13 ezer beteg szorult ki az ellátásból, mert anyagilag nem engedhette meg magának, hogy a számára nélkülözhetetlen segédeszközt megvásárolja.

Nem szervezett akció, gazdasági kényszerűség

A virtuális vészharangot többször megkongatták a szereplők, ám kormányzati részről az elmúlt két évtizedben csak tűzoltás történt, közép- és hosszú távú megoldás nem született. Bár az elmúlt időszakban sikerült egy tárgyalóasztal mellé ülni az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a pénzügyi tárcával, érdemi eredmény most sem született. A húsz éve halogatott beavatkozások nyomán mára már nemcsak az európai országok vannak előrébb a gyse finanszírozásban, de a Visegrádi Négyek is messze elhagyták hazánkat. Míg a kilencvenes években a kasszamaradványból visszatérítettek a forgalmazóknak, vagy árindexálással próbálták csökkenteni a gyse-k árát, már ez megszűnt, holott például az elmúlt négy évben összességében 23 milliárd forintnyi kasszamaradvány volt a gyse-soron, amit vissza lehetet volna adni a forgalmazóknak kompenzációként.

Az elmúlt időszakban sok be nem váltott vény keletkezett, csökkent az orvos-beteg találkozások száma, a páciensek nem jutottak eszközökhöz, és ennek nem csupán a Covid-járvány volt az oka, hanem a magas térítési díjak is, amelyeket még 27 százalékos forgalmi adó is terhel. Így érthető, hogy az egészségügyi kormányzat úgy akarja orvosolni a problémákat, hogy a betegek költségei ne növekedjenek, amivel a gyártók és forgalmazók képviselői is egyetértenek.

Az árakat rendezni kell – fogalmazott Margitai Barnabás, a FESZ elnöke, aki szerint az árindexálás biztosítaná, hogy követhessék az inflációt és az alapanyagárakat. Megjegyezte azt is, felül kellene vizsgálni a termékpalettát, hiszen nincsenek innovatív termékeink, pedig ez alapfeltétele egy olyan fenntartható rendszernek, amelyben a beteg hozzájut a számára szükséges eszközhöz.

Az egyedi gyártású termékek forgalmazói egyébként tavaly decemberben áremelési kérelmet nyújtottak be az illetékes tárcához és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ám azt a választ kapták, hogy a rendezésre nincs forrás. Bár szervezett akcióra az egyedi gyse gyártók sem készülnek, ám azt jelezték, ha nem kapnak mentőövet, cégek fognak bezárni, gazdasági kényszerűségből.

Így kellene emelni a támogatási kulcsokat

A NEAK által a jelenleginél magasabb támogatási összegek folyósítása akkor valósítható meg a betegterhek növekedése nélkül, ha a kormány megemeli a jelenleg alkalmazott támogatási kulcsokat és ezzel párhuzamosan növeli a NEAK által elismert közfinanszírozott fogyasztói árakat is.

Amennyiben a kormány a sorozatgyártott eszközök támogatási kulcsait 70-ről 80, 80-ról 90, 90-ről 95, 95-ről 98, illetve 98-ról 99 százalékra emeli, akkor a közfinanszírozott fogyasztói árak eltérő mértékben, akár a jelenlegi közfinanszírozott fogyasztói árak kétszeresére (kivéve hallókészülékek: „csak” másfélszeres) növelhetőek a betegteher növekedése nélkül

A szakértői számítások szerint a pandémia olyan mértékben csökkentette az orvos-beteg találkozókat és a sorozatgyártott gyógyászati segédeszközök forgalmát, hogy az intézkedés 2022 év eleji bevezetése esetén sem haladná meg az éves támogatás a 2021. évi költségvetési törvényben elfogadott „Egyéb gyógyászati segédeszköz támogatás és kölcsönzés támogatása” költségvetési sor összegét. Azaz a már említett, „önmagunknak megteremtett mozgástéren” belül rendezhető lenne a probléma – vélik a terület szakmai képviseletei.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.