MozgáskorlátozottságSport

Szuperkönnyű carbonbike-kal vághat neki a berlini maratonnak Kis Gábor

Nagy álma vált valóra a tassi Kis Gábornak. A tassi mozgássérült sportoló a Suhanj! Alapítvány jóvoltából egy professzionális versenysportra tervezett, szuperkönnyű carbonbike-hoz jutott.

– Az épségben élők sokszor nem tudják, hogy mit kezdjenek a rendelkezésükre álló lehetőségekkel. Engem megtanított a sors arra, hogy mekkora érték az élet. Igyekszem hát kihasználni, ahogyan csak lehet – vallja Gábor, aki tizenöt évesen, egy közúti baleset folytán került kerekesszékbe. Azóta több sportot kipróbált, még a siklóernyőzést is, míg végül szerelembe esett a handbike-kal.

– Kölyökkoromban szerettem futni, szinte mindig loholtam valahova. Aztán jött a biciklizés, ami az életem elválaszthatatlan részévé vált. A balesetben mindörökre elvesztettem ezeket az örömöket. Sok-sok év múlva próbáltam ki a handbike-ot, ami visszaadta nekem a futás és a kerékpározást élményét.

Innen már nem sok kellett ahhoz, hogy futóversenyeken is elinduljon a szerkezettel. Később egyre komolyabb távokat teljesített, mígnem lefutotta a Maratont is.

– Ahogy bekerültem ebbe a világba, megértettem, hogy ez is, mint a kerékpározás vagy az autóverseny, tulajdonképpen egy technikai sport. A hivatásos parasportolók eszközei nagyon könnyűek, nagyon profik, és bizony milliókba kerülnek, amit egy kerekesszékben élő ember nem valószínű, hogy megengedhet magának – sorolta a sportember.

Gábor évekkel ezelőtt, adománygyűjtő futóként csatlakozott a fogyatékkal élő és ép embereket egyaránt sportra ösztönző Suhanj! Alapítványhoz.

– Amikor 2019-ben az első kilométereket tettem meg az Alapítvány céljaiért, álmomban sem gondoltam volna, hogy nem sokkal később engem is támogatni fognak. Méghozzá ilyen, számomra felbecsülhetetlen értékű felajánlással. Büszkén viselem a suhanjos kéket ezentúl is minden versenyemen.

A tavalyi Berlin Marathonon, egyetlen magyar handbike-osként képviseltem hazánkat. A 42 km 195 méteres ikonikus távot akkor 2 óra 26 perc alatt teljesítettem. Idén, azonban már a profi eszközzel rendelkezem. Addig vár rám még egy műtét, de szeptember végére már formában kell lennem. A feleségem rábeszélt, hogy elégedjek meg azzal, hogy teljesítem a távot. Okos férfi vagyok, tudom, hogy neki mindig igaza van, de titkon mégis szeretném közel egy órával levinni a szintidőmet – tette hozzá Kis Gábor.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.