Értelmi fogyatékosságKultúra

Szív dalocskát írt Hajós András és Gyurci, a Down-szindrómás kamasz

A zene minden falat ledönt, ez derült ki Hajós András és Gyurci, a Down-szindrómás kamasz közös munkája során is. A zenész és a zenerajongó fiú együtt alkottak, és a muzsikálásból egy videó is született a Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére. A végeredmény garantáltan mindenkiből mosolyt csal ki.

A Dalfutár atyja ezúttal nem másokat biztatott közös alkotásra, hanem maga ragadott gitárt, és egy számára ismeretlen fiúval, Gyurcival, azaz a 18 éves Sinka György Gáborral alkotott. A tinédzser imádja a zenét, kedvence a beatbox-világsztár NaPom.

A magyar produkciók közül rajong Majkáért, Kowalsky-ért és a Mystrey Gang-ért, és csápolt is mindegyikük koncertjén. Jelenleg furulya szakkörre jár, szóval Gyurci élete tényleg tele van zenével, de stúdióban még sosem járt. A helyzet Hajós András számára is új volt.

„Nagyon sok gyerekkel dolgoztam már együtt zenében” – mondta Hajós András. „Eleve nem könnyű feladat idegenekkel együtt zenélni, ráadásul az ijedtség és a korkülönbség miatt keletkezik egy fal. Gyurciban annyi szeretet és zene van, hogy ezt a falat sikerült gyorsan lebontanunk.”

András szerint a végeredmény cuki lett. „Nem egy profin végrehajtott slágerírás történt, hanem egy improvizációra épülő gyermeki örömzenélés zajlott a stúdióban, amit én nagyon szeretek. Így született meg ez a szív dalocska.”

Az 1 perces zenélés a Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére jött létre a szervezet 1 százalékos kampányához. Az egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

Gyurci arra a kérdésre, hogy „mi szeretnél lenni, ha nagy leszel”, azt a választ adta, hogy rendőr vagy autószerelő. A fiú édesanyja bízik benne, hogy mire kérdés lesz a munkahely-keresés 21-23 éves kora körül, akkor egy befogadó társadalomban Gyurci mentorok segítségével dolgozhat.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.