TranszplantációEgészség

Szenior Akadémia – Fókuszban a szívtraszplantáció

Dr. Szabolcs Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa a szívátültetés orvostörténeti hátteréről, a transzplantációs folyamat egyes lépéseiről és a magyar szívtranszplantációs program világszinten is kiemelkedő eredményeiről is beszélt a Szenior Akadémia online előadássorozata keretében. A Kardiológiai Tanszék igazgatóhelyettese maga is több mint 120 szívátültetést végzett eddig, a siker zálogának pedig a jól felkészült a szakemberek professzionális együttműködését tartja.

A Szenior Akadémia idei szemeszterének 9. alkalmán dr. Szabolcs Zoltán bevezetésképp a szívelégtelenségről beszélt: ez az állapot teszi szükségessé a szívátültetést. Kiemelte, hogy ez egy civilizációs betegség, elsősorban a kevés mozgás, az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a stressz miatt alakulhat ki, és sajnos a nyugati világban egyre elterjedtebb.

A világon mintegy 23 millió szívelégtelenségben szenvedő ember lehet, évente világszerte 550 ezer új esettel; Magyarországon a probléma körülbelül 300 ezer embert érint – hangsúlyozta a professzor. Maga a végstádiumú szívelégtelenség akkor következik be, amikor a beteg keringését az összes rendelkezésére álló kezelési lehetőség igénybevételével sem lehet tartósan rendezni – tette hozzá, kiemelve, hogy a szívtranszplantáció a végstádiumú szívelégtelenség gyógyításának napjainkban leghatékonyabb lehetősége. Az állapot etiológiai háttere leggyakrabban koszorúér-betegség vagy szívizombetegség – mondta el.

A szívtranszplantáció történetét áttekintve felidézte, hogy a legelső ilyen műtétet 1967-ben végezte Dél-Afrikában dr. Christian Barnard, aki egycsapásra a világ leghíresebb orvosává vált, világsztárok fogadták, igazi celebritás lett. Még VI. Pál pápa is találkozott vele annak jeleként, hogy a katolikus egyház immár eltekint az élő, dobogó emberi szív tabuként való kezelésétől, mintegy áldását adta az ilyen műtétekre. Az orvosi szenzáció ellenére a körülmények nem voltak adottak ahhoz, hogy a szívtranszplantáción átesett betegek hosszabb ideig életben maradjanak. A kezdeti lendület után (az első évben 102 műtétet végeztek) 1970-ben a legtöbb centrumban leállították a szívátültetési programot – idézte fel dr. Szabolcs Zoltán.

Két olyan lépésre volt szükség a hetvenes évek folyamán, amelyeknek köszönhetően sikeressé válhatott a szívtranszplantáció: az endomyocardiális biopszia bevezetésére a szöveti rejekció ellenőrzésére és a legfontosabb: Norman Shumway megalkotta az első hatékony immunszuppresszánst, aminek köszönhetően a szervkilökődést meg lehetett akadályozni – ismertette. Az 1980-as évektől ugrásszerűen megnőtt az elvégzett szívátültetések száma; ma 5-6 ezer szívtranszplantációt végeznek világszerte, és a harmadik világ országaiban is kezd beindulni az aktivitás.

Úgy fogalmazott, a Magyarországon 25 éves késéssel indult be a szívtranszplantációs program, ami ezzel együtt a magyar orvostudomány sikertörténete. Dr. Szabó Zoltán végezte el az első magyarországi szívátültetést 1992 januárjában a mai Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ami sikeres is lett, és megnyitotta az utat a program előtt. Eddig 700 fölött van a magyar szívátültetett betegek száma – tette hozzá. A magyar szívtranszplantációs program kiemelkedő sikerességéről elmondta: a városmajori klinika a világ azon 12 centruma közé tartozik, ahol évente több mint 50 műtétet végeznek. 2019-ben a világ első 5 szívtranszplantáló országa közé kerültünk, nagyrészt a Semmelweis Egyetemen végzett műtéteknek köszönhetően – emelte ki.

A szívátültetés korlátairól szólva dr. Szabolcs Zoltán az évtizedek óta fennálló krónikus donorszervhiányról beszélt. – Napjainkban tízszer annyian profitálhatnának a szívátültetésből, mint amennyi jelenleg a világ donorkapacitása – fogalmazott. Transzplantációs várólistára csak azok kerülhetnek, akik végstádiumú szívelégtelenségben szenvednek, ugyanakkor reális esélyük van a szívátültetést követő felépülésre és tartós életre – ismertette. A korlátozott lehetőségek miatt főszabály szerint 65 év felett csak egyéni mérlegelés alapján kaphat valaki új szívet, de a súlyos tüdőbetegség, a súlyos vese- vagy májelégtelenség, a súlyos cukorbetegség vagy a súlyos perifériás érszűkület mind kizáró oknak számít – tette hozzá.

A transzplantáció állomásait ismertetve kiemelte, a donorszerv-menedzsment, a szerv allokációja, kivétele és beültetése, az immunszuppressziós kezelés, az ellenőrzés és a gondozás képezik azt a komplex folyamatot, amelynek folyamán sokféle szakembernek kell zökkenőmentesen együtt dolgoznia. A beültetés sebészi technikájáról elmondta, a legtöbb esetben ez egy nem túl nehéz, mindössze 5 varratsorból álló műtét.

Az immunszuppresszióról úgy fogalmazott: ennek hatására nem indul meg a védekezés a beültetett szervszövetek ellen, ezért kulcsfontosságú. A kezdeti kezelés során a beültetés pillanatától elnyomjuk a szöveti védekezést, és ezt az állapotot az egész élet során fenn kell tartani a kezeléssel, miközben a szteroidot egy év után próbáljuk kivezetni – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy kilökődés esetén van egy vészforgatókönyv, a folyamat, ha kellően gyors a reakció, intenzív osztályos körülmények között visszafordítható.

A szívtranszplantáció eredményességét szemléltetve elmondta, az 1 éves túlélés eléri a 90 százalékot, 3-5 éves túlélésre 75-80% esély van, míg a 10 éves túlélés esélye 65%, és ezek az évek jó életminőségben telhetnek, akár sportolni is lehet utána. – Hazánkban az év minden napján kb. 60 beteg van a várólistán, akik közül megtalálhatják azt, akiben a donorszerv megfelelő valószínűséggel túl fog élni – hangsúlyozta. Dr. Szabolcs Zoltán a jövőbeli fejlesztések lehetséges irányait is áttekintette: mint elmondta, a tökéletesedő műszívek beültetésében nagy lehetőségek rejlenek. A műszív olyan keringéstámogató eszköz, amelynek nagy része a mellkason belülre kerül; az energiaforrás elhelyezése azonban még nem elég fejlett, de ha az is beültethető lenne – esetleg kívülről megvalósítható, vezeték nélküli töltéssel – az megemelhetné a műszívek használatának arányát – fogalmazott.

Előadása végén kiemelte, a januárban 30. évfordulóját ünneplő magyar szívtranszplantációs program azért is kiemelkedő, mert finanszírozásának nincsen felső plafonja, így aki a várólistán van, és megfelelő donorszívet találnak neki, az biztosan meg is fogja kapni. Elmondta, ez a konstrukció nemzetközi viszonylatban sem általános.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.