MozgáskorlátozottságSport

Sulivívás indul a Pető Intézetben

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) a 2013-ban indított iskolai vívóprogram keretében megállapodást kötött a Pető Intézettel, így 113-ra nőtt azon iskolák száma, amelyek élvezik a szövetség anyagi és szakmai támogatását.

A nemzetközi hírű intézményben tartott csütörtöki rendezvény elején fotókat vetítettek a riói paralimpiáról, majd a gyerekek megnézhették, kézbe vehették a megjelent kerekesszékes vívók, Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva és Osváth Richárd Rióban szerzett érmeit.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke köszönetet mondott azért, hogy az intézményben elindították a vívást, majd elárulta, hogy már tovább is gondolták az együttműködést, és a jövőben a sporttudományi területet is támogatni szeretnék. Az aláírt megállapodás értelmében az MVSZ szakképzett edzőinek irányításával heti két alkalommal szakkör keretében ismerkedhetnek a sportággal a gyerekek.

“A kezdeményezés egy szülőtől származik, ő gondolt arra, hogy a kerekesszékes vívás is örömet szerezne a gyerekeknek” – mondta Makk Ádám intézményvezető. Hozzátette, hogy ez már a hatodik sportág – az evezés, a bocsa, az erőemelés, a futóbicikli és a szárazföldi ergométer után -, ám az első küzdősport.

“Mindig szép nap az, amelyen hozzátok jöhetek. Biztos vagyok abban, hogy a vívás újabb boldog perceket szerez majd nektek” – fordult a gyerekekhez Makray Katalin, a Pető Intézet fővédnöke, hozzátéve, hogy az ő családjában is fontos ez a sportág, mert olimpiai bajnok férje, Schmitt Pál mellett egyik unokája is vív.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, a kerekesszékes vívást is felügyelő nemzetközi ernyőszervezet, az IWAS vívóbizottságának elnöke megköszönte mindkét félnek, hogy felkarolták a sportágat. Ezt követően rövid ismertetőt tartott a gyerekeknek a kerekesszékes vívásról – amelyben három paralimpiai aranyat is nyert -, majd levezette Krajnyák Zsuzsanna és Osváth Richárd asszóját.

A rendezvény végén a vállalkozó kedvű gyerekek vívhattak Csaba Edina vb-ezüstérmes kardozóval, aki az intézetben a vívásoktatást vezeti majd.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.