Értelmi fogyatékosságSport

Speciális Olimpia: köszöntötték a Berlinben járt magyar küldöttséget

A sport összetartó szerepét hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazatért magyar küldöttség keddi ünnepélyes fogadásán. Berlinben a 77 magyar versenyző 74 érmet (32, 26, 16) szerzett.

“Nehézségekkel terhelt világunkban van valami, ami összeköt, egységet kovácsol, és ez a sport” – hangsúlyozta Schmidt Ádám, majd megköszönte a szülőknek és a családtagoknak, hogy a kezdetektől ott álltak a gyerekek mellett és segítették őket, hogy megvalósíthassák álmaikat és kiemelte szerepüket a versenyzők sikereiben.

“Azt tanultam tőletek, hogy számotokra nem létezik az a szó, hogy lehetetlen, mert olyan helyzet sem létezik. De lehetetlent a szüleitek, edzőitek és vezetőitek sem ismernek” – fogalmazott a küldöttség tagjaihoz fordulva a Magyar Sport Házában tartott eseményen Schmitt Pál, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség egyik nagykövete.

Lengyel Lajos, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy felejthetetlen közel három hetet töltöttek Berlinben.

“Büszkék voltunk rá, hogy a berlini Olimpiai Stadionba Novák Katalin köztársasági elnök vezetésével vonult be a magyar küldöttség, ilyenre még nem volt példa” – mondta az elnök, majd felidézte a 74 magyar érem melletti értékes helyezéseket, amelyekre – ahogy fogalmazott – nagyon büszke mindenki. Lengyel Lajos köszönetet mondott a támogatóknak, a társ sportszervezeteknek, a felkészítő edzőknek, akik nélkül nem születhettek volna meg a kitűnő eredmények.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakos, köztársasági elnöki tanácsadó saját sportolói pályafutásából vett példákkal biztatta a versenyzőket, majd mottóként megfogalmazta: “Tegyétek azt, amiben hisztek, és higgyetek abban, amit tesztek!”

Az esemény hangulatát felidéző kisfilm megtekintése után elhangzott, hogy a vasárnap véget ért, sorrendben 16. világeseményen 190 ország 7000 sportolója vett részt. A magyar csapatnál 15 sportágból 10 szakág ünnepelhetett aranyérmet Berlinben. A legtöbb érmet, összesen tizenkilencet a tornászok szerezték, őket kivetik a görkorcsolyázók tizenkét éremmel. Csapatsportágakban a kézilabdázók és a labdarúgók ezüstérmet, a kosárlabdázók pedig bronzérmet vehettek át.

Az amerikai Kennedy család által 1968-ban elindított olimpiai mozgalom küldetése, hogy rendszeres edzési és versenyzési lehetőséget biztosítson olimpiai sportágakban értelmi fogyatékos embereknek. Magyarországon ezernél is több igazolt sportoló tartozik a mozgalomhoz, amely minden negyedik évben tartja meg legnagyobb szabású nemzetközi találkozóját és versenyét, a speciális olimpiát.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.