Aktuális

Speciális ellátást nyújtó gyermekotthon épült Ópusztaszeren

Uniós támogatással húsz leány elhelyezésére alkalmas speciális ellátást nyújtó, korszerű gyermekotthon épült Ópusztaszeren – tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád-Csanád vármegyei kirendeltsége az MTI-t.

A közlemény szerint Csongrád-Csanád vármegyében korábban egyetlen fenntartó sem működtetett speciális gyermekotthoni ellátást, ezért az ezt igénylő gyermekeket hagyományos ellátást biztosító gyermek- és lakásotthonokban, integráltan helyezték el. A beruházás segítségével a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ezt a hiányosságot kívánta pótolni. A területen működő egészségügyi és oktatási intézményekkel együtt az új intézmény létrehozásával a speciális igényű célcsoportnak elérhetővé vált egy korábban nem hozzáférhető gyermekvédelmi szakellátási forma Csongrád-Csanád vármegyében, illetve azon túl a teljes dél-alföldi régióban is.

A Kincses Szeglet Otthon kivitelezője a tompai székhelyű Vankó Épületgépészeti Szolgáltató Kft. volt. A 469 négyzetméteres otthon egy több mint 5 ezer négyzetméteres telken épült föl.  A földszintes épületben a  lakóegységeket, adminisztratív és kiegészítő helyiségeket tartalmazó szárnyak fogják közre a közösségi teret és a hozzá kapcsolódó teraszokat. Az otthon energiaigényét részben napelemek fedezik.

Olyan leánygyermekeket helyeztek el a gyermekotthonban, akik különös törődést igényelnek, magatartási, illetve beilleszkedési zavarokkal is küzdenek, emellett esetenként tartós betegséggel, vagy fogyatékossággal élnek. Számukra a most létrehozott intézmény lehetőséget ad a jogszabályok által előírt speciális és különleges ellátás biztosítására.

A gyermekotthonban az ellátás az életkornak és az állapotnak megfelelő, strukturált napirend szerint történik, amelyet a projekt részeként beszerzett gépjármű is segít. A gyermekek már korábban beköltözhettek az intézménybe. A projekt része volt a munkatársak közelmúltban lezárult képzése is, amely a speciális gyermekotthon működtetéséhez szükséges többlet elméleti tudás és gyakorlati készség elsajátítását is lehetővé tette.

A teljes költsége 261 millió forint volt, ebből 156 millió forintot fedezett uniós támogatás.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.