Aktuális

Ötezer fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban

Az év végére már ötezer fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban, az önálló élet reményében – jelezte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Hajdúböszörményben.

Fülöp Attila a Támogatott lakhatás kialakítása és szociális alapszolgáltatások fejlesztése Hajdúböszörményben elnevezésű projekt záró rendezvényén azt mondta, a támogatott lakhatás programban kialakított lakásokban szociális munkával támogatva teremtik meg az önálló élet lehetőségét fogyatékossággal élő embereknek.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a harminc éve megalkotott, azóta többször az igényekhez igazított szociális törvény a szociális biztonság megteremtését, megszervezését még állami, illetve önkormányzati feladatként határozta meg.

Mára eljutottunk odáig, hogy ezen a területen a civil, egyházi és önkéntes szervezetek megerősödtek, részt tudnak venni a gondoskodáspolitikai erőfeszítésekben – utalt Fülöp Attila arra, hogy Debrecenben egy civil szervezet, a Fény Felé Alapítvány, Hajdúböszörményben pedig a baptista egyház közössége jóvoltából javul a fogyatékossággal élő gondozottak helyzete.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke azt mondta, a szolgálat, amit a fogyatékossággal élők érdekében végeznek, “tanulás az Isten szeretetéből, és pici részletek továbbadása az Isten szeretetének”.

Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke jelezte: a beruházással a fejlesztések nem állnak meg, a jövőben szeretnének különféle foglalkoztatókat, elsőként egy gyertyaöntő manufaktúrát létrehozni, és a fogyatékossággal élők által készített termékekkel akár a piacon is megjelenni.

German Gabriella intézményvezető a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió gondozási szolgálatának intézvényvezetője ismertette: a Széchenyi 2020 programban elnyert 752,5 millió forint európai uniós és magyar támogatásból négy ingatlant vásároltak és újítottak fel Hajdúböszörményben, ahol 24 fogyatékossággal élőnek biztosíthatnak támogatott lakhatást.

Ezen túlmenően bővítették a házi segítségnyújtást és a fogyatékossággal élők nappali ellátását biztosító kapacitásukat is – fűzte hozzá az intézményvezető.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.