Aktuális

Országszerte megkezdődik a támogatott lakhatás kialakítása

Országosan megkezdődik a fogyatékossággal élőknek és pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása a 16 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázat révén – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Mezőberényben.

Fülöp Attila kifejtette, 35 nyertest hirdettek a pályázaton, 25 közülük civil szervezet. A támogatás révén lassan le lehet építeni a kommunizmus örökségét, amely több száz fős intézményekbe kényszerített mintegy 16 ezer, fogyatékossággal és pszichiátriai betegséggel élő állampolgárt – fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta, ezt 10 éve döntötte el a kormány, a fogyatékosellátás intézményi területén akkor indult el a rendszerváltás. “Ezen az úton kell továbbmenni” – jelentette ki.

A pályázat egyik nyertese a mezőberényi Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete, amelynek ügyvezetője, Nelhübel-Oláh Henriette közölte, a szervezet csaknem 1,2 milliárd forintból hat ingatlant vásárol meg – hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán -, ahol összesen 40 embernek biztosítanak családias körülmények között lakhatási lehetőséget.

Emellett bővítik meglévő mezőberényi, nappali ellátást biztosító központjukat, és kialakítanak egy új szolgáltatási központot Békéscsabán – tette hozzá.

Rámutatott arra, az otthonok egymáshoz és a szolgáltatóházakhoz közel helyezkednek el, hogy ha szükség van segítségnyújtásra, gyorsan elérjék egymást. A házakban 6-8 ellátott lakik majd egy-két fős szobákban, szociális szakemberek folyamatos segítsége mellett.

Az otthonokba olyan lakó költözhet be, akinek az állapota nem igényel folyamatos ápolást, tud közösségben élni, emellett fizetnie kell a lakhatásért és az élelmezésért – ismertette az ügyvezető.

Nelhübel-Oláh Henriette elmondta, mivel a projektet ez év végéig le kell zárni, már a múlt év végén megkötötték az ingatlanokra a feltételes adásvételi szerződéseket; négy már a birtokukban van, három esetében várják az eddigi lakó kiköltözését.

Nyáron és ősszel felújítják, átalakítják, akadálymentesítik az ingatlanokat, és valamennyire tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítenek. Augusztus-novemberre tervezik a berendezések és eszközök megvásárlását; a költözés az év végén, a jövő év elején várható – közölte az egyesület ügyvezetője, jelezve, a 40-ből 22 férőhely már betelt.

Szólt arról, hogy a projekt részeként energetikailag korszerűsítik a meglévő hat ingatlanjukat is, kicserélik a nyílászárókat. Békéscsabán egy 500 négyzetméteres szolgáltatási központot alakítanak ki, ahol 22 fogyatékos ember számára tudnak majd nappali ellátást, fejlesztő foglalkozást nyújtani, lesznek terápiás szobák és a családtagok számára vendégszobák. Bővítik a nappali ellátás létszámát a mezőberényi székházukban is, és vásárolnak két elektromos kisbuszt – sorolta.

Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója a projektnyitón elmondta, Békés vármegyében 2015 óta létezik a támogatott lakhatási forma, akkor 2 egyházi fenntartó mellett a Mécses Egyesület indította el a szolgáltatást, amely a vármegye népességmegtartó erejét is segíti.

Siklós István független polgármester köszöntőjében felelevenítette, hogy Mezőberényben 23 éve működik a Mécses Egyesület, az ellátottak mostanra “teljesen a város részeivé váltak”.

Hozzátette, a településen csaknem 60 civil szervezet működik, amelyek számos, az önkormányzat számára nem kötelező feladat ellátásában segítenek.

A rendezvény végén Nelhübel-Oláh Henriette elmondta, egy korábban elnyert uniós pályázati forrás révén a mezőberényi központjuk harmadik emeletén kerámiaüzemet alakítottak ki, ahol több ellátottjuk dolgozik, a munkájáért kapott bérével hozzá tud járulni a lakhatási térítési díjhoz. Abból a támogatásból vásárolták meg korábban hatodik ingatlanjukat, ahol 10 embernek nyújtanak támogatott lakhatást.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.