HallássérülésAktuális

November 9. – a magyar jelnyelv napja

Megemlékeztek a magyar jelnyelv napjáról szerdán az Országgyűlésben. Az elnöklő Latorcai János a magyar jelnyelv napján arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg több mint 60 ezer hallássérült és több mint 10 ezer siket ember él.

Közös felelősségnek nevezte, hogy a jelnyelvet használók egyenlő eséllyel tanulhassanak, jelenhessenek meg a munkaerőpiacon és azt is, hogy szükség esetén biztosított legyen számukra a jelnyelvi tolmácsszolgáltatás.

Elmondta, a magyar jelnyelv napja lehetőséget ad arra, hogy hangsúlyozni lehessen a magyar jelnyelv fontosságát és ki lehessen fejezni a tiszteletet az ország harmadik legnagyobb nyelvi kisebbsége értékteremtő és kultúraformáló munkája előtt.

(MTI)

A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvényt november 9-én fogadták el.

E törvény megszületésének jelentőségét elismerve, e nap emlékére november 9. a magyar jelnyelv napja 2017 óta, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének kezdeményezése nyomán.

A Jelnyelvi törvény célja az esélyegyenlőség biztosítása a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára az élet minden területén. Számos előremutató rendelkezése mellett kimondja, hogy a magyar jelnyelv egy önálló, természetes nyelv.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.