Aktuális

Nem szabad elrejteni a fogyatékossággal élő gyermekeket

Egy friss brit felmérés szerint a súlyos viselkedési és komplex mentálhigiénés zavarral küzdő gyerekeket már egészen kis kortól előszeretettel különítik el a társadalomtól, és „rejtik el” különböző intézményekbe, ami minden szempontból káros – nem csak nekik, de a társadalomnak is.

A fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó Council for Disabled Children (CDC) szerint a korai elkülönítés rossz hatással van a gyerekek későbbi ambícióira, ráadásul az adófizetőknek is sok pénzébe kerül.

A brit Egészségügyi Minisztérium által megrendelt tanulmány leszögezi: nincs világos elképzelés a komplex szükségletekkel bíró (mentálhigiénés, viselkedési, tanulási kihívásokkal küzdő, vagy autista) gyerekek kezelésére.

A szakemberek úgy látják, túlságosan széttöredezett az egész ápolási rendszer, ami megfosztja ezeket a gyerekeket a tanuláshoz, közösséghez és családi élethez való joguktól.

„Amikor 1997-ben befejeztem a praxisom, ha körbesétáltam a területemen, láttam a kisgyerekeket, és tudtam, nagy az esélye annak, hogy 11-12-13 éves korukban intézetbe kerülnek, várhatóan jó messze az otthonuktól” – nyilatkozta a BBC-nek a CDC igazgatója.

„A kétéves korukban, vagy még korábban megszületett diagnózis eleve meghatározta, milyen kihívásokkal kell majd szembenézniük, ennek ellenére elindította őket a tiniként egy intézetbe vezető úton, és egy életre a társadalomtól, a családjuktól való elzártságra kárhoztatta őket, mindezt rengeteg adóból nagyon rossz eredménnyel finanszírozva” – tette hozzá Christine Lenehan.

A szakember szerint ezzel gyakorlatilag eltüntették ezeket a gyerekeket, fiatalokat a társadalomból, márpedig ezen a gondolkodáson sürgősen változtatni kell.

Minderre válaszul az egészségügyi tárca közölte, hogy már dolgoznak a megoldáson, és 1,4 milliárd fontot fordítottak a gyerekek és fiatalok mentális problémái elleni harcra.

„Tisztában vagyunk azzal is, hogy mindez nem elegendő, ezért is rendeltük meg ezt a tanulmányt. Szeretnénk együttműködni az egészségügy, az oktatás kulcsszereplőivel csakúgy, mint a helyi önkormányzatokkal, részletesen megvizsgálva a javaslatokat” – hangsúlyozta a minisztérium szóvivője.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.