Értelmi fogyatékosságSport

Két év kihagyás után újra megrendezték az Oroszlán Kupát Kecskeméten

Felhőtlen mosolyok, odaadó lelkesedés, önfeledt nevetések jellemezték a IV. Oroszlán Kupát, melynek a kecskeméti II. Rákóczi iskola adott helyet. A dél-magyarországi értelmi sérültekkel foglalkozó intézmények gondozottjai számára szervezett hagyományos csapat sportversenyen a Kadás diákok is részt vettek.

Két év kihagyás után hétfőn ismét sikerült megrendezni az Oroszlán Kupát. A Kecskeméti Szent László Lions Club és fiataljai, a Kecskeméti Szent László Leo Club, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézményével közösen szervezte meg a nem mindennapi megmérettetést.

A II. Rákóczi iskola sportcsarnokában negyedik alkalommal hívták életre a sportversenyt, melyen a dél-magyarországi értelmi sérültekkel foglalkozó intézmények gondozottjai vettek részt. Korábban csak Bács-Kiskun megyéből érkeztek, most azonban Szegedről és Csongrádról is fogadtak csapatokat. A megyénket többek között kecskeméti, halasi, tiszaugi, tassi, kalocsai csapatok képviselték.

A Kecskeméti Szent László Lions Club nevében először Harsányi Zsuzsanna, majd Dr. Csengery Attila elnök köszöntötte a versenyzőket. Közösen hallgatták meg a Lions Himnuszt, melyet a kecskeméti Farkas Villa két lakója énekelte el. Az önkormányzat részéről Pászti András önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke osztotta meg gondolatait. Kiemelte: a versenyzők fizikai, testi és lelki teljesítménye példaértékű, mindenki maximálisan odateszi magát. Biztatta őket és jó versenyzést kívánt nekik.

A versenyen 11 állomáson kellett helyt állniuk a csapatoknak. Volt egészségügyi kvíz, zoknigombóccal célba dobás, mesekocka, színes pálca válogatás, fagolyó fűzés, sportpoharazás, kapura rúgás, színes pom-pom válogatás, kincskeresés, tekebábuzás és memória kocka kirakás.

A versenybe és a lebonyolításba, csak úgy, mint az előző három alkalommal a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma diákjait is bevonták.

Minden hatfős sérültekből álló versenyző csapathoz plusz két fővel csatlakoznak, valamint a lebonyolítási feladatokba is besegítettek a Kadás tanulók. Ez a nap szemléletváltó nap is számukra.

A kadás diákok nagyon jól érezték magukat. Zahorán Kitti elárulta, amint hallottam a lehetőségről, azonnal jelentkeztem. – Mi is érintettek vagyunk, a családunkban van egy Down-szindrómás gyerek.

Kíváncsi voltam arra, milyen lehet egy olyan rendezvénybe bekapcsolódni, aminek értelmi sérültek a főszereplői

– mondta Zahorán Kitti.

Maczkó Esztert szintén örömmel csatlakozott a versenyhez. Elsősorban azért jelentkezett, mert szeretett volna részvételével, versenyzésével örömet szerezni a csapatoknak.

A versenyzőkkel, kísérőikkel, szurkoló táborukkal, a Leo klub tagjaival, akik a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskola tanulói, a szervező Kecskeméti Szent László Lions Club tagjaival és önkénteseivel együtt, közel 300 fős rendezvény ezúttal is nagy sikerrel zajlott le. Öröm volt látni a versenyzők odaadó lelkesedését, boldog mosolyát.
A II. Rákóczi Általános Iskola nemcsak a helyszínt biztosította, hiszen pedagógusai önkéntesként segítették a versenyszámok lebonyolítását.

A IV. Oroszlán Kupa dobogósai

Első lett a Bács-Kiskun Megyei Bárka Integrált Szociális Intézmény Csillagfürt Lakócentrum, Kalocsa. Másodikként végzett a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézete, Kecskemét, míg a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézmény, Kecskemét a harmadik helyet szerezte meg.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.