Aktuális

Négy településen elindult a fogyatékossággal élők személyi asszisztenciája

Elkötelezett a kormány abban, hogy a szociális biztonságot megerősítse, ennek részeként négy magyarországi településen elindult a fogyatékossággal élő emberek személyi asszisztenciája – jelentette be a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szerdán Miskolcon.

A Szimbiózis Alapítvány által működtetett, fogyatékossággal élőket foglalkoztató Baráthegyi Majorságban megtartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila kiemelte, a személyi asszisztencia bevezetésével “új színt hoznak a gondoskodáspolitika palettájára”, amit siker esetén akár meg is honosíthatnak a magyar ellátórendszerben.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a terület “korábban nagyon terhelt volt”, sokáig nem volt benne a közbeszédben, az intézményi ellátás pedig arról szólt a rendszerváltás előtt, hogy több százan “eldugva” élnek egy intézményben.

Ez meggátolta, hogy a mindennapokban “találkozzunk velük, és átérezhessük”, milyen az életük. A helyzet sokat változott, de rengeteg tennivaló van még, az új szolgáltatási forma azonban felgyorsíthatja az együttgondolkodást – mondta.

Miskolc mellett Mezőcsáton, Nyíradonyban és Szombathelyen pályáztak sikeresen, ezeken a településeken indulhatott el az összesen mintegy 343 millió forintos program.

“Kiszámíthatatlan körülöttünk a világ”, tele van veszélyekkel és alkalmazkodási kényszerrel, a kormány azonban elkötelezett abban, hogy a szociális biztonságot megerősítse, ennek egy része a program – húzta alá Fülöp Attila.

Az államtitkár hangsúlyozta, a program nemcsak a nemzetközi egyezményekkel van összhangban, hanem az Európai Bizottság szakmai ajánlásaival is.

Tíz hónapon keresztül 16 embernek lesz lehetősége a támogatásra Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a programra a Szimbiózis Alapítvány pályázott, és nyert el 81 millió forint támogatást. Jakubinyi László kuratóriumi elnök elmondta, a több mint 3 ezer taggal rendelkező Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületét kérték meg arra, hogy segítsenek a résztvevők kiválasztásban.

A fogyatékossággal élő ember a személyi asszisztenciával nem kizárólag ápolási segítséget vesz igénybe, hanem az alapítvány finanszírozásában maga választhatja ki, hogy kik lesznek azok az asszisztensek, akiket szeretne alkalmazni, és ő is igazolja majd az elvégzett munkát. Minden résztvevőnek maximum négy személyi asszisztense lesz, így biztosított a folyamatos, akár 24 órás szolgálat. Nem professzionális segítőkről van szó, hanem olyanokról, akik a mindennapi életben tudnak segíteni.

A legfontosabb társadalmi üzenet: a fogyatékossággal élők is teljes értékű emberek, és “mi hiszünk abban”, hogy a fogyatékosság a normalitás egy variánsa – fogalmazott Jakubinyi László.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.