Egészség

Négy éve kapta meg Zente a világ legdrágább gyógyszerét

Az egész ország a kis Zente gyógyulásáért szurkolt 2019. október 29-én, amikor megkapta a világ legdrágább gyógyszertét, a Zolgensmát. Nem túlzás azt állítani, csodával ér fel, ami azóta a kisfiúval történt.

Zente édesanyja a közösségi oldáaln emlékezett meg az évfordulóról, posztjában arról is hírt adott, hogy van most a kisfiú.

„2023. október 29! A Zolgensma negyedik! évfordulója! Szinte hihetetlen…. Az elmúlt napokat Budapesten töltöttük, hogy Zente túlessen a szokásos évfordulós vizsgálatokon. A méregdrága gyógyszer, a génterápiás készítmény napra pontosan 4 éve került a szervezetébe. Egyetlen infúzió, egyszeri kezelés. Azóta dolgozik benne, Zenti pedig dolgozik a Tőletek kapott lehetőséggel és szépen fokozatosan épülget. Mindig szembejön néhány téves kijelentés, ezért is írom, hogy nem, nem volt semmilyen műtét, nem kap semmilyen kezelést. Pont ezt tudja ez a szer, hogy egyetlen infúzió és utána már “csak” fejleszteni kell a gyerekeket. Időközönként túlesnek sok-sok orvosi vizsgálaton, hogy legyen információ a szakirodalom számára, a jövő generáció számára, hogyan változnak, fejlődnek” – kezdte sorait az édesanya, majd azzal is elbüszkélkedett, hogy Zente két mozgásteszten is remekelt. „Hammersmidt teszt 54 /64 pont. Plusz egyet sikerült szereznie, ami ebben a magasságában nagyon nagy dolog. Kereken 4 éve 9 pontról indultunk ugyanezen a mozgásskálán. Dóra néni ennek örömére végzett egy RULM tesztet is. (ilyet Zente még nem csinált korábban). Ez kifejezetten a kéz, és kar mozgását és teherbírását vizsgálja. Ezen kapásból 33/37 pontja lett!!! Ezután neurológiai vizsgálat következett, melynek végén kézen fogva sétált ki Rita doktor nénivel a vizsgálóból.”

Life.hu

Jövőre megszűnik Magyarországon az újszülöttek SMA-szűrése

Már csak a 2023. december 31-én éjfélig született gyermekek számára lesz ingyenesen elérhető a gerincvelői izomsorvadás, vagyis SMA-szűrés – írja az RTL Híradó beszámolójára hivatkozva az index.hu. A cikk alapján az SMA Egyesület megdöbbent a döntésen, ahogyan szerintük a szülők is. A Belügyminisztérium annyit árult el, hogy most feldolgozzák az adatokat és azok fényében döntenek a folytatásról.

(…)

Az ingyenes és önkéntes szűréssel pedig már 9 csecsemőnél sikerült kiszűrni a betegséget és így megkezdeni pár naposan a kezelést. Az év végén azonban befejeződik a program – tudta meg az RTL Híradó.

A kezelőorvosoktól értesültünk, hogy ez befejeződik december 31-én. Úgyhogy elég megdöbbentő volt, mert azt hittem, hogy elindult valami, ami innentől kezdve már halad a maga útján, de nem

– árulta el a Híradónak Buday Krisztina, az SMA Egyesület elnöke.

(..)

index.hu

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.