Innováció

Mesterséges intelligenciával megállapítható a Parkinson-kór súlyossága

Az MIT kutatói a Nature Medicine folyóiratban közölt cikkükben egy olyan eljárásról számoltak be, amely az alvás közbeni légzési mintázat változásaiból képes megállapítani a Parkinson-kór súlyosságát, illetve monitorozni a betegség progresszióját.

Ehhez a kutatók egy olyan eszközt terveztek, amely leginkább egy WiFi routerre hasonlít, és a beteg érintése nélkül, rádióhullámok segítségével, teljesen passzívan figyeli a légzést.

A beérkezett jeleket egy neurális hálózatba táplálja, amely mesterséges intelligencia segítségével értékeli a kapott mintázatokat.

Az eljárás alapját korábbi tanulmányok fektették le, amelyek megállapították, hogy a légzési mintázatok elváltozásai már a motoros tünetek látványos manifesztációja előtt akár évekkel is megjelenhetnek.

A gépi tanulásos modellt a kutatók csaknem 8000 alany, köztük 757 Parkinson-kóros beteg légzési mintázatai alapján állították fel.

Az eljárás segítséget nyújthat olyan betegeknél, akik vidéken, az ellátóközpontoktól messze laknak, vagy akik mobilitása és kognitív képességei is korlátozottak

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.