IdőskorInnováció

Mérföldkő a magyar idősgondozásban: érkezik a Gondosóra

A magyar családokban az idős emberek lehetőség szerint saját otthonukban szeretnének élni, ehhez pedig olyan segítséget szeretnének igénybe venni, amely biztonságérzetüket növeli, közösségi kötődéseiket megerősíti – olvasható Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Facebook bejegyzésében.

A bejelentés értelmében a Kormány elindítja a Gondosóra programot, melyet a digitális idősgondozás mérföldköveként értékel.

A következő négy évben egy olyan jelzőeszközre és a hozzátartozó 0-24 órában elérhető diszpécserközpontra alapuló szolgáltatás épül ki, amelyet minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon ingyenesen igényelhet, és használhat.

Ezzel a kezdeményezéssel csaknem 1,5 millió idős honfitársunk életébe hozunk biztonságot – áll a közleményben.

Az elmúlt évszázadokban a családok életében magától értetődő volt a fizikai közelség, a több generáció együttélése. A közös, nagyobb háztartások egyfajta biztonságot nyújtottak, hiszen a családtagok egyszerűen és gyorsan tudtak gondoskodni egymásról. Idővel azonban évszázados szokások szűntek meg vagy alakultak át azzal, hogy a családok szétszóródtak, és mára már egyre kevésbé jellemző a generációk együttélése.

Az idős családtagról, ismerősökről való gondoskodás, az ő támogatásuk fontos és felelősségteljes feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez.

A Gondosóra a családközpontú idősgondozás kulcsa, hiszen a Kormány célja, hogy az idős emberek lehetőleg a családjukkal, hozzátartozóik közelében élhessenek. A most induló digitális fejlesztéssel minden 65 éven felüli ember nagyobb biztonságban érezheti magát.

A jelzőeszköz egy nyakban, vagy karon hordható készülék, amely egyetlen gombnyomással jelez egy 24 órában működő diszpécserszolgálatnak.

A Gondosóra szolgáltatást a magyar tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. a hazai infokommunikációs szektor egyik meghatározó vállalatcsoportja biztosítja. A 4iG több mint 25 éve van jelen az iparági és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, a cégcsoport az ICT piac változásainak és igényeinek megfelelve folyamatosan bővíti szolgáltatásait és portfólióját. A 4iG széles spektrumú megoldásszállítóként Magyarország piacvezető informatikai rendszerintegrátor vállalata, amely a jelzőeszközöket szállítja és a diszpécser szolgáltatást biztosítja a Gondosóra szolgáltatásait igénybe vevő valamennyi felhasználó részére.

A szolgáltatás igénybevételéhez a www.gondosora.hu weboldalon szükséges regisztrálni.

 

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.