Sport

Magyar Paralimpiai Bizottság és Magyar Vívó Szövetség – újszerű együttműködés született

Újszerű együttműködési megállapodást kötött egymással a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ): a bizottság első alkalommal rögzítette írásban egy sportági szövetséggel, hogy együtt vesznek részt a sportág fejlesztésében, a sportolók verseny- és eszközrendszerének biztosításában.

Szabó László, az MPB elnöke a szerződés keddi aláírásakor úgy fogalmazott: a megállapodás úttörő az MPB szempontjából, s meggyőződése, hogy a többi sportági szakszövetség is követni fogja.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke emlékeztetett arra: 2012-ben, amikor pályázott a vezető posztra, megfogadta, hogy szeretné a vívócsaládot egyben látni, a most aláírt stratégiai megállapodásról pedig elárulta, a tavalyi, riói olimpia előtt kezdődött az egyeztetés. Ez az első alkalom, hogy az MPB írásban rögzíti közös céljait egy sportági szövetséggel.

“2020-ban, Tokióban az MPB minden idők legnagyobb létszámú csapatával szeretne részt venni a paralimpián és minden idők legeredményesebb paralimpiáját szeretné maga mögött tudni” – jelentette ki Szabó László.

Az eseményen a két elnök és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár közösen köszöntötte a múlt heti római kerekesszékes vívó-világbajnokságon három arany-, két ezüst- és három bronzérmet szerző magyar válogatott tagjait.

“A hazai kerekesszékes vívás rendkívül eredményes, sportolóink a világ élvonalába tartoznak. Ahhoz, hogy ilyen kimagasló eredmények születhessenek, elengedhetetlen a Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság stratégiai együttműködése, összehangolt támogatása és az utánpótlás biztosítása” – fogalmazott Szabó Tünde.

Hozzátette: a fogyatékkal élők számára esélyegyenlőséget kell biztosítaniuk integrált képzési körülmények között, hogy a fejlődés folyamatos lehessen.

“A társadalomban pozitív változások indultak és egyre inkább jellemző a befogadó és érdeklődő mentalitás a parasporttal kapcsolatban. A parasport versenyeken folyamatosan növekszik mind a sportolók, mind a nézők száma, de egyre többen követik az eseményeket a tévéképernyők előtt is” – mondta az államtitkár, aki arra is emlékezetett, hogy Magyarország idén tíz parasport rendezvénynek adott otthont.

“A megállapodás, amely most aláírásra került, elősegíti a kerekesszékes vívás hosszú távú fejlődését a sportági integráció fokozása, az akadálymentesítés elősegítése és a parasport népszerűsítése által” – mondta Szabó Tünde.

A magyarok a múlt heti, római kerekesszékes vívó vb-n nyolc érmet nyertek. Győzött Krajnyák Zsuzsanna párbajtőrben és tőrben (A sérültségi kategória), valamint Osváth Richárd tőrben (A). Ugyanő kardban második lett, akárcsak Hajmási Éva tőrben (A). A három bronzémet a női párbajtőrcsapat, a női tőrcsapat, valamint Veres Amarilla szerezte kardban (A).

Nemcsik Zsolt, a válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, hogy ez minden idők legeredményesebb magyar szereplése kerekesszékes vívásban.

“Büszke vagyok arra, hogy február óta én irányíthatom ezt a fantasztikus emberekből álló csapatot. A vb-n 12 versenyzőnkből 11 pontszerző helyen végzett, ez, azt hiszem, mindent elmond” – hangsúlyozta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó.

A két bajnok közül az immár négyszeres vb-aranyérmes Krajnyák Zsuzsanna elárulta: a párbajtőrsiker nagyon meglepte, de aznap úgy érezte, senki nem tudja megállítani, s így is lett. A paralimpiai ezüstérmes Osváth Richárd pályafutása első vb-aranyát szerezte meg, ő azt mondta, a tőr versenynapját végigszenvedte, nagyon kellett küzdenie.

“A döntőben, 12-14-nél eszembe jutott, hogy én mindig második vagyok, így sikerült fordítanom. Más kérdés, hogy aztán másnap 15-14-re kaptam ki a kard fináléjában, de így is nagyon boldog vagyok” – fogalmazott.

A korábbi szövetségi kapitány, a háromszoros paralimpiai bajnok Szekeres Pál, a világszervezet, az IWAS kerekesszékes vívó-bizottságának elnökeként koordinálta a római vb-t, amelyről azt mondta, az olaszok jó házigazdának bizonyultak. Bár a kínaiak nem voltak ott, 30 ország indult, s ezek közül 18 érmet is szerzett – tette hozzá. A magyar válogatott a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.