Foglalkoztatási hírekPályázatok

Lezárult az EFOP-1.1.1 projekt

Az elmúlt három kormányzati ciklusban 150 százalékkal nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Fülöp Attila a EFOP-1.1.1 Megváltozott munkaképességű emberek támogatása című projekt zárórendezvényén elmondta, jelenleg 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ez a szám 2010 óta 30 százalékkal, mintegy egymillióval nőtt, a megváltozott munkaképességű embereknél azonban 150 százalékos volt a bővülés, tehát a legnehezebb helyzetben lévők tudtak a leginkább bekapcsolódni a foglalkoztatásba.

Az államtitkár úgy fogalmazott: “Háborúban és békében is a legütőképesebb, ha munkaalapú társadalmat építünk.” Azt mondta, 2010 előtt a baloldal “gyáva” politikát folytatott, mert nem merte a foglalkoztatás felé elvinni a fogyatékossággal élőket, a tartósan beteg embereket, 2010-ben azonban szemléletváltás történt.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a megváltozott munkaképességű emberek esetében ne azt nézzék, miben szenvednek hiányt, hanem azt, mire lehet használni a megmaradt munkavégző képességüket.

Hozzátette, a kormány feltett szándéka, hogy mindenkinek találjon munkát, mert a munkavégzés a társadalmi kötődéshez, a kapcsolatokhoz, a szocializációhoz is jelentősen hozzájárul.

Tóth Tibor, a projektet megvalósító Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója közölte, a 7,5 évig működő, majdnem 17 milliárd forintból megvalósuló program a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációját és munkába állását segítette.

Segítették a résztvevőket abban, hogy munkára kész állapotot érjenek el, illetve a munkahely megtartásában. Igyekeztek minél több munkaadót felkeresni és tájékoztatni őket a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának lehetőségeiről és előnyeiről, szakmai fórumokat tartottak, amelyeken az álláskeresők és a munkáltatók találkozhattak, rehabilitációs és mentori képzéseket szerveztek, valamint létrehozták az Érték vagy! –  Megváltozott munkaképességű álláskeresők portálját – sorolta az igazgató.

(borítóképünk illusztráció)

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.