HallássérülésSport

Letették az esküt a siketlimpiára készülő magyar sportolók

A XXIV. Nyári Siketlimpiát a brazíliai Caxias do Sul városában rendezik meg, melyre hazánk versenyzői tették le az esküt a Magyar Sport Házában. A hallássérültek legrangosabb sporteseményét május 1. és 15. között rendezik meg.

Az ünnepélyes eskütétel köszöntőjét a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének (MHSSZ) elnöke, Tapolczai Gergely nyitotta meg, aki beszédében kihangsúlyozta az elmúlt időszak nehezítő körülményeit, mint a világjárvány, és a szomszédos országunkban zajló háború. Megemlékezett hazánk első Siketlimpiai helyezését elérő Kraszner Vilmáról, aki 1928-ban, Amszterdamban szerezte meg Magyarország első aranyérmét úszásban. „Akkoriban még nem támogatták a hallássérültek sportját, így saját költségén kellett megoldania a kiutazását.” – idézte fel a sportszervezet vezetője Magyarország első siketlimpikonjának történetét – „A múltban elért fantasztikus sikereknek köszönhetően, jelentős támogatást kaptunk, ami segítette a sportolóink felkészülését, versenyzéseit. Azonban nem szeretnék most esélylatolgatásba kezdeni, azt kérem a sportolóktól, hogy a tőlük telhető maximumot hozzák ki magukból Braziliában.”

A Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke külön köszöntette Ivánkay Máriát, a nemzet sportolóját, nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszezőt, aki személyesen vett részt az eskütételen.

Az esemény folytatásában Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke köszönte meg a beszédében Tapolczai Gergely munkáját, valamint kiemelte a közelgő nemzetközi verseny fontosságát. „A magyar sport oszthatatlan, egységes. Vannak külön ágai, amiket le lehet bontani nemekre, vagy esetleg épekre és fogyatékosággal élőkre, de attól még a közösség ugyan az. Még dolgoznunk kell azon, hogy ezt mindenki megértse, ebben pedig a hallássérült sportolók szerepe is fontos. Teljesítsétek be az álmaitokat, szerepeljetek sikeresen Caxias do Sul városában, erősítsük tovább a hazai parasport mozgalom sikereit.” – buzdította beszédével az MPB elnöke a Magyar Siketlimpiai Csapatot.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára is jókívánságait fejezte ki a publikum számára. A sportolók mellette kiemelte és megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az edzőknek, a szakembereknek, illetve a családtagoknak a munkáját. Véleménye szerint ezen támogatások nélkül a sportolók felkészülése jelentősen nehezebb lett volna.

Az ünnepélyes esemény lezárásaként a sportolók Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó vezénylésével tették le hivatalosan az esküt a Magyar Sport Házában.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.